USD34,27
EURO37,50
JPY0,231300
RUB0,357500
GBP44,96
EURO/USD1,09
BIST8.876,22
GR. ALTIN2.926,15
BTC63.025,91
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Enflasyon Beklentileri Alt Üst Oldu: TCMB’den Faiz İndirimi Ertelendi mi?

Enflasyon Beklentileri Alt Üst Oldu: TCMB’den Faiz İndirimi Ertelendi mi?

Enflasyon Beklentileri Alt Üst Oldu: TCMB'den Faiz İndirimi Ertelendi mi?
Enflasyon Beklentileri Alt Üst Oldu: TCMB'den Faiz İndirimi Ertelendi mi?
service

Eylül ayında enflasyon beklentileri aşarak %2,97 arttı. Bu durum TCMB’nin faiz indirimi planlarını etkilerken, ekonomideki daralma da endişe yaratıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Eylül ayında tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre %49,38 artış gösterdi. Bu rakam, birçok yabancı kurumun faiz indirimi beklentilerini ötelemesine ve enflasyon tahminlerini revize etmesine yol açtı.

Enflasyon Beklentileri Aştı

TÜİK verilerine göre Eylül ayında tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre %49,38 artış gösterdi. Aylık bazda enflasyon ise %2,97 artış kaydetti. Bu rakam, birçok yabancı kurumun faiz indirimi beklentilerini ötelemesine ve enflasyon tahminlerini revize etmesine yol açtı.

Enflasyon Beklentileri Alt Üst Oldu: TCMB'den Faiz İndirimi Ertelendi mi?

Ekonomide Daralma Belirtileri

Ağustos ayı sanayi üretim verisi ve Eylül ayı imalat PMI rakamları, pandemiden bu yana en sert daralmaya işaret ediyor. Bu veriler, Türkiye ekonomisinin güçlü bir şekilde toparlanamadığını gösteriyor.

İşsizlik Oranında Düşüş, Atıl İşgücünde Artış

İstihdam tarafına baktığımızda ise manşet işsizlik oranı %8,5’e geriledi. Ancak atıl işgücü oranında yukarı yönlü bir seyir izleniyor. Bu durum, iş arayan kişilerin sayısının arttığını ve iş piyasasının hala toparlanamadığını gösteriyor.

Eylül ayında enflasyon beklentileri aşarak %2,97 arttı. Bu durum TCMB’nin faiz indirimi planlarını etkilerken, ekonomideki daralma da endişe yaratıyor. Bu gelişmeler, önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisinin gidişatının belirleyici olacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir