USD34,14
EURO37,10
JPY0,228400
RUB0,350400
GBP44,56
EURO/USD1,08
BIST9.002,34
GR. ALTIN2.955,63
BTC67.575,81
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Filistin Toprakları %86’lık Daralmayla Ekonomik Çöküşe Yaklaşıyor

Filistin Toprakları %86’lık Daralmayla Ekonomik Çöküşe Yaklaşıyor

Filistin Toprakları 'lık Daralmayla Ekonomik Çöküşe Yaklaşıyor
Filistin Toprakları %86'lık Daralmayla Ekonomik Çöküşe Yaklaşıyor
service

Filistin topraklarının büyük bir ekonomik daralmayla çöküşe yaklaştığı uyarısı Dünya Bankası’ndan geldi. Dünya Bankası, yayınladığı raporda, Gazze ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 86, Batı Şeria’nın ise yüzde 23 daraldığını belirtti.

Orta Doğu’da Ekonomik Büyüme Yavaşlıyor

Dünya Bankası’nın ‘Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Büyüme’ raporuna göre, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ekonomileri dünyanın geri kalanına yetişemiyor. Bölgede kişi başına düşen ortalama gelir son 50 yılda sadece yüzde 62 arttı. Çatışmaların artırdığı belirsizlikler nedeniyle büyüme durgun seyrediyor. Bölge ekonomisinin bu yıl yüzde 2,2 büyümesi bekleniyor. 2023’te yüzde 1,8 olan büyüme hızının bu yıl öngörülen sınırlı artışı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinden kaynaklanıyor. KİK ekonomilerinin büyüme hızının 2023’teki yüzde 0,5 seviyesinden 2024’te yüzde 1,9’a çıkması bekleniyor. Bölgenin geri kalanında ise büyümenin yavaşlaması bekleniyor.

Filistin Toprakları 'lık Daralmayla Ekonomik Çöküşe Yaklaşıyor

Filistin Toprakları Ekonomik Çöküşe Yaklaşıyor

Orta Doğu’da devam eden çatışmalar halihazırda ağır insani ve ekonomik kayıplara yol açıyor. Filistin toprakları, kayıtlardaki en büyük ekonomik daralmayla ekonomik çöküşe yaklaşıyor. Derinleşen insani krizin ortasında Gazze ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 86’lık sarsıcı bir daralmayla neredeyse tamamen durma noktasına geldi. Batı Şeria’da da ekonominin bu yılın ikinci çeyreğinde, büyük ölçüde hareketlilikteki daha sıkı kısıtlamalar, tüketimdeki düşüş ve ciddi mali kriz nedeniyle yüzde 23 daraldı.

Filistin Toprakları 'lık Daralmayla Ekonomik Çöküşe Yaklaşıyor

Komşu Ülkeler de Etkilendi

Çatışmalardan etkilenen Lübnan’da da görünüm oldukça belirsiz ve çatışmanın gidişatına göre şekillenecek. Ürdün ve Mısır gibi diğer komşu ülkeler de turizm ve mali gelirlerindeki düşüşlerden etkilendi.

Filistin toprakları %86’lık daralmayla ekonomik çöküşe yaklaşırken, Dünya Bankası raporu Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinin ekonomik büyüme hızının düşük kaldığını ve çatışmaların bölgedeki belirsizliği artırdığını vurguladı. Bölgede yaşanan ekonomik ve insani krizin çözümü için acil önlemler alınması gerektiği belirtiliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir