Dünya Bankası’nın Uluslararası Borç Raporu’na göre, gelişmekte olan ülkelerin dış borç ödemeleri 1,4 trilyon dolara ulaştı. Faiz maliyetleri son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkarak 406 milyar dolara ulaştı.
Faiz Maliyetleri 20 Yılın Zirvesinde
Gelişmekte olan ülkeler, 2023’te dış borçlarını ödemek için 1,4 trilyon dolar harcadı. Faiz ödemeleri 406 milyar dolara yükseldi. Bu artış, birçok ülkenin sağlık, eğitim ve çevre gibi alanlardaki bütçelerini olumsuz etkiledi. En yoksul ülkeler, borçlarını ödemek için 96,2 milyar dolar harcadı. Faiz maliyetleri ise 34,6 milyar dolara ulaşarak 10 yıl öncesinin 4 katına çıktı.
Küresel Krizin Etkisi
Kovid-19 salgını ve küresel faiz oranlarındaki artış, gelişmekte olan ülkelerin borç yükünü artırdı. Düşük ve orta gelirli ülkelerin toplam dış borcu 8,8 trilyon dolara yükseldi. Resmi kreditörlerden alınan kredilerin faiz oranları yüzde 4’ün üzerine çıktı. Özel kreditörlerin faiz oranları ise yüzde 6’ya ulaşarak son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Küresel faiz oranları düşmeye başladı. Ancak Kovid-19 öncesi dönemin ortalamasının üzerinde kalması bekleniyor. Bu durum, gelişmekte olan ülkelerin borç yükü ile mücadelesini zorlaştırabilir.