USD34,27
EURO37,40
JPY0,229600
RUB0,358500
GBP44,81
EURO/USD1,09
BIST8.699,19
GR. ALTIN2.919,90
BTC65.979,19
  1. Haberler
  2. Kripto Para
  3. Hindistan Merkez Bankası Başkanı: 2024’te Dijital Rupi Kripto Paraların Risklerini Azaltacak

Hindistan Merkez Bankası Başkanı: 2024’te Dijital Rupi Kripto Paraların Risklerini Azaltacak

Hindistan Merkez Bankası Başkanı: 2024'te Dijital Rupi Kripto Paraların Risklerini Azaltacak
Hindistan Merkez Bankası Başkanı: 2024'te Dijital Rupi Kripto Paraların Risklerini Azaltacak
service

Hindistan Merkez Bankası (RBI) Başkanı Shaktikanta Das, Hindistan Dijital Rupisi’nin potansiyel etkinliğine dikkat çekerek, Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) konusundaki olumlu tutumunu tekrarladı. Das, dijital rupinin kripto para birimlerine bağlı belirsizlikleri önlemekte kullanılabileceğini belirtti.

CBDC, Kripto Paralar Karşı

Başkan Das, Hindistan Dijital Rupisi’nin uzun süredir destekçisi olduğunu ifade etti. Başkan “CBDC, kripto paraların yarattığı belirsizlik ortamını önlemede önemli bir role sahiptir” diyerek kriptoya mesafeli tavrının yeniden altını çizdi. Ayrıca, CBDC’nin Hindistan için daha istikrarlı ve kontrol edilebilir bir dijital para birimi olabileceğini belirtti. Bu durumun, Bitcoin $64,586 ve Ethereum $2,526 gibi diğer kripto paraların volatilitesi ve risklerini azaltabileceğini savundu.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı: 2024'te Dijital Rupi Kripto Paraların Risklerini Azaltacak

CBDC ve Yapay Zeka Riskleri

Das, uluslararası para transferlerinin maliyetlerini ve işlem sürelerini azaltma çağrısında bulunarak, dijital rupinin sınır ötesi ödemeleri modernize etme yönündeki çalışmalarını vurguladı. Das, CBDC’nin sınır ötesi birebir ödemelerde daha hızlı ve verimli işlemleri mümkün kılabileceğini söyledi. Aynı zamanda, Hindistan’ın 7/24 çalışan gerçek zamanlı brüt tahkim (RTGS) sistemini, ABD Doları, Euro ve İngiliz Sterlini gibi büyük küresel para birimlerinde işlemleri kolaylaştırmak için genişletmeyi planladığını belirtti.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı: 2024'te Dijital Rupi Kripto Paraların Risklerini Azaltacak

Dijital Rupi: Kripto Paraların Geleceği İçin Tehdit mi?

Das, evrensel bir CBDC çerçevesi geliştirme zorluklarını kabul eden Das, finans sektöründe yapay zeka (AI) kullanımının kötüye kullanılma ihtimalinden de endişeleniyor. Yapay zekanın güçlü olmasına rağmen, bankaları siber saldırılar ve veri ihlalleri gibi risklere karşı daha savunmasız hale getirebileceğini de endişelerinin detaylarını açıklarken belirtti.

CBDC konusunda uzun süredir açıklamalar yapan RBI Başkanı Das, Bitcoin ve diğer altcoinlere karşı sert duruşunu sürdürüyor. Sonuç olarak CBDC’nin Hindistan ekonomisine sağlayabileceği faydalar ve kripto paraların yarattığı risklerin minimize edilmesi, ülkenin dijital finansal altyapısını güçlendirmede önemli bir rol oynayabilir. Ancak bu durum Das’ın hoşuna giderken bölgedeki kripto para talebini olumsuz etkileyebileceğinden genel piyasalar için kötü bir senaryoya kapı aralıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir