Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Çin’in tüketimindeki hızlı yavaşlamanın küresel görünümü olumsuz etkilemesi nedeniyle bu yılki petrol talebi artış tahminini üst üste üçüncü ayda da düşürdü. IEA, bu yılki küresel petrol talebinin önceki tahmininden daha düşük olacağını ve Çin’in talebindeki yavaşlamanın bu durumun başlıca nedeni olduğunu açıkladı.
Petrol Talebi Tahminleri Düşürüldü
IEA daha önce günde 903.000 varil olan küresel talebin bu yıl günde 862.000 varil artacağını tahmin ederken, gelecek yıl için büyüme tahminlerini hafifçe yükselterek günde 954.000 varilden 998.00 varile çıkardı. Bu, salgın sonrası 2022-2023 döneminde görülen günde yaklaşık 2 milyon varillik büyümeden keskin bir yavaşlamaya işaret ederken, toplam talebin 2024 ve 2025 yıllarında sırasıyla günde ortalama 102,8 milyon ve 103,8 milyon varil olması bekleniyor.
Çin’in Talebi En Büyük Engel
IEA, “Çin’in petrol talebi beklentilerin altında kalmaya devam ediyor ve genel büyüme üzerindeki başlıca engel” dedi. IEA, ülkenin hem bu yıl hem de gelecek yıl küresel kazanımların yaklaşık yüzde 20’sini oluşturmasının beklendiğini, 2023’te ise bu oranın neredeyse yüzde 70’e çıkacağını belirtti.
Rusya’nın Petrol İhracatı
Rusya’nın petrol ihracatı Eylül ayında bir önceki aya göre 500 bin varil artarak 7,5 milyon varil/gün olurken, ihracat geliri 880 milyon dolar düştü.
OPEC’in Tahminleri
IEA’nın tahminleri Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) tahminlerinden önemli ölçüde daha düşük kaldı. OPEC bu hafta başında tahminlerini üst üste üçüncü kez düşürdü, ancak yine de talep artışını bu yıl günde 1,93 milyon varil ve gelecek yıl günde 1,64 milyon varil gibi sağlıklı seviyelerde görüyor.
Petrol Fiyatlarındaki Düşüş
İsrail’in İran’a karşı bazılarının beklediğinden daha sınırlı bir karşı saldırı planladığını öne süren bir haberin ardından petrol fiyatları Avrupa’da neredeyse yüzde 4 düştü. Brent ham petrolü yüzde 4 düşüşle varil başına 74,36 doları görürken, Batı Teksas petrolü de yüzde 4,1 düşüşle varil başına 70,81 dolara kadar geriledi.
Fiyatlar Düşmeye Devam Ediyor
ICE’de Brent petrolü yüzde 3,83 düşüşle 74,49 dolardan, NYMEX’de Batı Teksas petrolü yüzde 3,94 kayıpla 70.72 dolardan işlem görüyor. Fiyatlardaki düşüş, Çin’in ekonomisini canlandırmak için bir teşvik paketinin ayrıntılarını sunmaması ve OPEC’in petrol talebi görünümünü daha da düşürmesinin ardından zayıflayan talep görünümüne ilişkin endişelerle de körüklendi.
IEA, Çin’in petrol talebindeki yavaşlamanın küresel petrol talebi artış tahminini üçüncü kez düşürmesine neden olduğunu belirtti. IEA’nın tahminleri, OPEC’in daha iyimser tahminlerinden önemli ölçüde daha düşük kaldı. Brent ham petrolü ise Çin’in ekonomik belirsizliklerine ve OPEC’in tahminlerine ilişkin endişeler nedeniyle yüzde 4 düşüşle varil başına 74,36 dolara geriledi.