Ticaret Bakanlığı, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile ikinci el araç satışında yetki doğrulamasını zorunlu hale getiriyor. Yeni düzenleme, kayıt dışı ticareti önlemeyi ve sahte ilanları engellemeyi hedefliyor.
1 Nisan’dan sonra zorunlu hale geliyor
Ticaret Bakanlığı, bugünden itibaren yetki doğrulaması uygulamasını başlattı. 1 Nisan’a kadar sürecek geçiş döneminde yetki belgesi olmadan da ilan verilebilecek. Ancak, bu tarihten sonra yetki belgesi olmayan oto galeri işletmeleri taşıt ilanı girişi yapamayacak. Aynı zamanda, ilan platformlarında yalnızca araç sahibi, birinci ve ikinci derece kan hısımları veya eşleri ile yetkilendirilmiş belgeli işletmeler ilan verebilecek.
Kayıt dışı ticaret ve spekülatif fiyat artışları önlenecek
Bakanlık, düzenleme ile kayıt dışı ticari faaliyetleri önlemeyi ve sahte ilanların neden olduğu fiyat spekülasyonlarını engellemeyi amaçlıyor. 2024 yılında 26 bin 627 işletmeye ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi düzenlendiği belirtiliyor. Yeni sistem, sektördeki kayıt dışı faaliyetlerin yakından takip edilmesini sağlayacak.
Sosyal medya dahil tüm platformlar denetlenecek
Bakanlık, yalnızca ilan platformlarını değil, sosyal medya dahil tüm elektronik ortamda verilen ilanları yönetmelik hükümlerine uygun şekilde denetleyeceğini açıkladı. Kimlik ve yetki doğrulaması yükümlülükleri, sahte ve aldatıcı ilanları engellemenin yanı sıra kayıt dışı galericilik faaliyetlerini sona erdirmeyi hedefliyor.
e-Devlet üzerinden yetkilendirme işlemi yapılabilecek
Taşıt sahipleri, oto galeri işletmelerini e-Devlet üzerinden yetkilendirebilecek. Geçiş sürecinde yetkilendirme işlemi tamamlanmadan da ilan verilebilecek, ancak 1 Nisan’dan sonra bu mümkün olmayacak. Yeni düzenleme, sektörde güvenli ve şeffaf bir ticaret ortamı oluşturmayı amaçlıyor.
Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı yeni uygulama, ikinci el araç satışında düzenli ve güvenilir bir ticaret ortamı sağlamayı hedefliyor. Yetki belgesi olmayan işletmelerin ilan vermesi 1 Nisan 2024 itibarıyla tamamen yasaklanacak.