USD34,18
EURO37,03
JPY0,229100
RUB0,351200
GBP44,58
EURO/USD1,08
BIST9.002,34
GR. ALTIN2.960,33
BTC67.489,19
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. IMF: Küresel Ekonomide %2 Sönük Büyüme Beklentisi

IMF: Küresel Ekonomide %2 Sönük Büyüme Beklentisi

IMF: Küresel Ekonomide %2 Sönük Büyüme Beklentisi
IMF: Küresel Ekonomide %2 Sönük Büyüme Beklentisi
service

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, küresel ekonomide “sönük” büyüme beklentisi olduğunu ve bu durumun yoksulluğun ortadan kaldırılmasını veya ihtiyaç duyulan istihdamın yaratılmasını engellediğini söyledi.

Küresel Ekonomide Sönük Büyüme

IMF Başkanı Georgieva, “Orta vadeli büyümenin sönük olacağı tahmin ediliyor, pandemi öncesine göre çok düşük değil ancak yeterince iyi olmaktan da uzak.” dedi. Enflasyon oranlarının düşmesine rağmen fiyatların hala yüksek olduğunu vurgulayan Georgieva, artan kamu borcunun ve jeopolitik risklerin küresel ekonomi üzerinde baskı yarattığını belirtti.

IMF: Küresel Ekonomide %2 Sönük Büyüme Beklentisi

Enflasyonun Düşüşü ve Ekonomik Dayanıklılık

Georgieva, “Büyük küresel enflasyon dalgası geri çekiliyor.” dedi. Bunun küresel ekonomiyi resesyona ve büyük ölçekli iş kayıplarına sürüklemeden yapıldığına dikkati çekerek, hem ABD hem de Avro Bölgesi’nde iş gücü piyasalarının düzenli şekilde soğuduğunu kaydetti.

IMF: Küresel Ekonomide %2 Sönük Büyüme Beklentisi

Küresel Ekonomide Zorluklar

Georgieva, enflasyon oranları düşse de fiyat seviyesinin yüksek kalmaya devam ettiğini belirterek, bunların düşük büyüme ve yüksek borcun bir araya gelerek zorlu bir geleceğe işaret ettiği bir zamanda gerçekleştiğini vurguladı.

Jeopolitik Riskler ve Orta Doğu’daki Çatışma

Zor bir jeopolitik ortamda olunduğuna işaret eden Georgieva, “Hepimiz Orta Doğu’da büyüyen çatışmadan ve bunun bölgesel ekonomileri ve küresel petrol ile doğal gaz piyasalarını istikrarsızlaştırma potansiyelinden çok endişe duyuyoruz.” dedi.

Artışa Geçen Kamu Borcu

Yüksek ve artan kamu borcunun, tabloyu daha da endişe verici hale getirdiğini vurgulayan Georgieva, borç arttıkça, düşük gelirli ülkelerde mali alanın orantısız şekilde daha fazla daraldığına dikkati çekti.

Ticaret Kısıtlamaları ve Korumacılık

Georgieva, ulusal güvenlik endişeleriyle hareket eden büyük oyuncuların giderek daha fazla endüstriyel politika ve korumacılığa başvurduğuna ve ticaret kısıtlaması getirdiğine de değinerek, “Bundan sonra, ticaret eskisi gibi büyüme motoru olmayacak.” dedi.

Mali Reformların Önemi

Georgieva, hükümetlerin borçları azaltmak ve bir sonraki şoka karşı tamponlarını yeniden oluşturmak için çalışması gerektiğinin altını çizerek, bütçelerin konsolide edilmesinin önemine değindi.

Orta Vadeli Büyüme İçin Reformlar

Georgieva, orta vadede büyümenin önemini vurgulayarak, iş gücü piyasasına, sermayenin harekete geçirilmesine ve üretkenliğin artırılmasına yönelik reformlara odaklanılması gerektiğini söyledi.

Küresel İş Birliği

Entegre bir ekonomik topluluğun üyeleri olarak ülkelerin kendi karşılaştırmalı üstünlüklerinden faydalanarak birlikte yapabilecekleri çok şey olduğunu dile getiren Georgieva, ticaret, iklim ve yapay zeka gibi alanlarda ülkelerin birlikte çalışmayı yeniden öğrenmesi gerektiğini kaydetti.

IMF Başkanı Georgieva, küresel ekonomide “sönük” büyüme beklentisi olduğunu ve bu durumun yoksulluğun ortadan kaldırılmasını veya ihtiyaç duyulan istihdamın yaratılmasını engellediğini söyledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir