USD34,11
EURO38,10
JPY0,237000
RUB0,367800
GBP45,40
EURO/USD1,12
BIST9.929,97
GR. ALTIN2.864,37
BTC63.368,34
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İsviçre Enflasyonu %1.1’e İndi: Ağustos Ayında Düşüş

İsviçre Enflasyonu %1.1’e İndi: Ağustos Ayında Düşüş

İsviçre Enflasyonu %1.1'e İndi: Ağustos Ayında Düşüş
İsviçre Enflasyonu %1.1'e İndi: Ağustos Ayında Düşüş
service

İsviçre İstatistik Enstitüsü’nün (FSO) yayınladığı verilere göre, İsviçre’de yıllık enflasyon Ağustos ayında %1.1’e geriledi. Bu rakam, Temmuz ayında kaydedilen %1.3’lük enflasyon oranından daha düşük. Enflasyonun düşüşü, ulaşım, kalorifer yakıtı ve yurt dışı paket tatil maliyetlerindeki gerilemenin, artan kiralar ve giyim/ayakkabı fiyatlarını dengelemesinden kaynaklanıyor.

Ağustos Ayında Enflasyon Düşüşü

İsviçre’de enflasyon, Temmuz ayındaki %1.3’lük seviyeden Ağustos ayında %1.1’e indi. Bu düşüş, beklenenden daha düşük bir rakam. Analistler, enflasyonun Mayıs ayında %1.2’ye gerilemesini öngörmüşlerdi. Aylık bazda ise TÜFE’de bir değişiklik olmadı. Ağustos 2022’de enflasyon %3.5’e kadar yükselmişti.

İsviçre Enflasyonu %1.1'e İndi: Ağustos Ayında Düşüş

Enflasyonun Düşüş Sebepleri

Ulaşım, kalorifer yakıtı ve yurt dışı paket tatil maliyetlerindeki düşüş, artan kiralar ve giyim/ayakkabı fiyatlarını dengeledi. Bu düşüş, enflasyonun azalmasına katkıda bulundu. Ancak gıda ve enerji gibi değişken fiyatların dışarıda bırakıldığı çekirdek enflasyon, Ağustos ayında %1.1’de sabit kaldı.

İsviçre Enflasyonu %1.1'e İndi: Ağustos Ayında Düşüş

İsviçre Merkez Bankası’nın Dikkat Çektiği Nokta

İsviçre Merkez Bankası, enflasyonla mücadele ederken genellikle genel enflasyon rakamından çok çekirdek enflasyon değerine odaklanıyor. Çekirdek enflasyonun sabit kalması, enflasyonun kontrol altında olduğunun bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

İsviçre Enflasyonu %1.1'e İndi: Ağustos Ayında Düşüş

İsviçre’de enflasyonun %1.1’e gerilemesi, ülkenin ekonomik görünümünün olumlu sinyaller verdiğini gösteriyor. Ancak, enflasyonun önümüzdeki aylarda nasıl bir seyir izleyeceği ve İsviçre Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele için hangi adımları atacağı merak konusu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir