Japonya, ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği ağır tarifelerin dışında tutulmayı talep etti. Bu talep, Japonya’nın sanayi sektörü üzerindeki olası etkileri en aza indirmeyi amaçlıyor.
Japonya’nın Muafiyet Talebi
Japonya Sanayi Bakanı Yoji Muto, ABD’den Japonya’yı çelik ve alüminyum tarifelerinden muaf tutmasını resmi olarak talep etti. Bakan, bu tarifelerin Japon şirketleri üzerindeki etkilerini yakından izlediklerini ve gerekli adımları atacaklarını belirtti. Muto, bu süreçte Japonya’nın ulusal çıkarlarını korumak için stratejik bir yaklaşım sergileyeceğini vurguladı.
Trump’ın Tarife Kararı
ABD Başkanı Donald Trump, çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25’lik sabit bir tarife uygulama kararı aldı. Trump, bu kararın ABD’nin sıkıntılı sanayi sektörlerine destek olacağını ifade etti. Ancak bu hamle, küresel ticaret dengelerini etkileyebilecek bir ticaret savaşını tetikleme riski taşıyor.
Avustralya’ya Özel Muafiyet Sinyali
Donald Trump, Avustralya’nın ABD ile olan ticaret açığını gerekçe göstererek, çelik tarifelerine muafiyet talebini değerlendireceğini açıkladı. Bu açıklama, diğer ülkeler için de benzer taleplerin gündeme gelebileceğini işaret ediyor.
Japonya, ABD’nin uyguladığı yeni tarifelerin ulusal ekonomisi üzerindeki etkilerini en aza indirmek için adımlar atmaya kararlı. Bu süreçte, Japon hükümeti uluslararası ticaret dengelerini gözeterek hareket edecek.