Japonya’da reel ücretler, yaz ikramiyesi sezonunda iki ay boyunca arttıktan sonra ağustos ayında düştü. Bu düşüş, ekonomide önemli bir rol oynayan tüketici harcamalarında da gerilemeye neden oldu ve Japonya Merkez Bankası‘nın (BOJ) yakın zamanda faiz oranlarını yükseltme ihtimalini azalttı.
Reel Ücretlerde Düşüş
Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı’na göre, reel ücretler ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 düştü. Bu düşüş, temmuz ayında revize edilen yüzde 0,3’lük artışın ardından geldi. Reel ücretler haziran ayında şirketlerin yaz ikramiyelerini artırmasıyla iki yıldan uzun bir süredir ilk kez artış göstermiş, ancak Çalışma Bakanlığı bu tür özel ödemelerin verilere katkısının ağustos ayından itibaren azalacağını söylemişti. Bu ödemeler temmuz ayında revize edilen yüzde 6,6 ve haziran ayında yüzde 7,8’lik artışa karşılık ağustos ayında yüzde 2,7 arttı.
Hane Halkı Harcamaları da Geriledi
Hane halkı harcamaları ağustos ayında bir önceki yıla göre yüzde 1,9 azaldı. Japonya ekonomisinin yarısından fazlasını oluşturan özel tüketimin gücü hakkında potansiyel olarak şüphe uyandırdı. Bununla birlikte düşüş, ekonomistlerin yüzde 2,6’lık bir düşüş beklentilerinin altında kaldı. Mevsimsellikten arındırılmış harcamalar bir önceki aya göre yüzde 2 arttı.
Nominal Ücretlerde Artış
Nominal ücretler ya da işçi başına aylık ortalama toplam nakit kazanç, geçen yılın ağustos ayına kıyasla yüzde 3,0 artarak 296.588 yen (1.999,11 dolar) olurken, temmuz ayındaki yıllık artış yüzde 3,4 oldu. Temel ya da düzenli ücretler de yüzde 3,0 artarken, kurumsal gücün bir barometresi olan fazla mesai ücretleri yüzde 2,6 arttı.
Japonya’da reel ücretlerin yaz ikramiyesi sonrasında tekrar düşmesi, ekonomik büyüme için önemli bir endişe kaynağı. Tüketici harcamalarının zayıflaması, BOJ’un faiz oranlarını yükseltme konusunda daha ihtiyatlı davranmasına neden olabilir. Bu durum, Japon ekonomisinin geleceği için belirsizlikler yaratıyor.