Son dönemde altınla kira sözleşmeleri artış gösterirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı bu uygulamanın yasadışı olduğunu açıkladı. Bakanlık, kira bedelinin altın cinsinden ödenmesinin mevzuata aykırı olduğunu vurguladı.
Altınla Kira Sözleşmeleri Yasadışı
Bakanlık, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’ın 4. maddesine atıfta bulunarak, 2018 yılında yapılan değişiklikle, Türkiye’de yerleşik kişilerin, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dâhil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri Döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacağını hatırlattı.
Kirada Altın Kullanımı Yasak
Bakanlık açıklamasında, kira bedellerinin altın cinsinden belirlenmesinin, Türk Lirası’nın değerini koruma amacıyla çıkarılan yasaya aykırı olduğunu belirtti.
Sözleşmelerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bakanlık, kira sözleşmelerinin Türk Lirası cinsinden yapılmasını ve kira bedellerinin enflasyona göre güncellenmesinin mümkün olduğunu hatırlattı. Ayrıca, sözleşmelerde tarafların haklarını ve yükümlülüklerini net bir şekilde belirlemeleri ve sözleşmeyi yazılı olarak imzalamaları gerektiğini vurguladı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinde altın kullanımı konusunda uyarıda bulunarak, bu uygulamanın yasadışı olduğunu bir kez daha hatırlattı. Bakanlık, kira sözleşmelerinin Türk Lirası cinsinden yapılmasını ve tarafların haklarını net bir şekilde belirlemelerini önerdi.