USD34,23
EURO37,32
JPY0,229600
RUB0,352900
GBP44,79
EURO/USD1,09
BIST8.860,30
GR. ALTIN2.937,30
BTC66.815,74
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kocaali’nde 3.500 TL’ye Patoz İşçisi Aranıyor: Fındık Hasadında Rekabet!

Kocaali’nde 3.500 TL’ye Patoz İşçisi Aranıyor: Fındık Hasadında Rekabet!

Kocaali'nde 3.500 TL'ye Patoz İşçisi Aranıyor: Fındık Hasadında Rekabet!
Kocaali'nde 3.500 TL'ye Patoz İşçisi Aranıyor: Fındık Hasadında Rekabet!
service

Kocaali’nde fındık hasadı sezonu tüm hızıyla devam ediyor ve üreticiler fındıklarını toplamak ve kabuğundan ayırmak için yoğun bir mesai harcıyor. İlçede 167 bin dekar fındık arazisinde ürünlerin toplanması sürerken, talebin fazlalığı nedeniyle patoz işçiliği gençler için yeni bir gelir kapısı haline geldi.

Patoz İşçiliği: Yeni Bir Gelir Kapısı

Fındık hasadının yoğun olduğu Kocaali’nde patoz işçiliği, özellikle gençler için yeni bir gelir kapısı haline geldi. Talebin fazlalığı nedeniyle patozun saatlik ücreti 3 bin ila 3 bin 500 lira arasında değişiyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden gelen mevsimlik tarım işçileri de günlük 800 lira kazanarak ev ekonomilerine katkı sağlamak için sıcak havada çalışıyorlar.

Kocaali'nde 3.500 TL'ye Patoz İşçisi Aranıyor: Fındık Hasadında Rekabet!

Fındık Hasadında İşçilik Sıkıntısı

Fındık üreticisi Murat Berk, hava şartlarının fındık hasadı için çok uygun olduğunu belirtiyor. Üfleme tekniğiyle toplanan ürünlerde işçiliğin yüzde 30’lara kadar düşebildiğini söyleyen Berk, işçi sıkıntısı çektikleri için bu makinelere rağbetin artacağını dile getiriyor.

Kocaali'nde 3.500 TL'ye Patoz İşçisi Aranıyor: Fındık Hasadında Rekabet!

Gençlerin Fındık Hasadındaki Rolü

Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesini kazanan 20 yaşındaki Rahime Kartal, okul ve yurt masrafları için fındık toplamaya geldiğini anlatıyor. ‘Üniversiteyi kazanmasam belki de sürekli buraya gelecektim’ diyen Kartal, fındık hasadında geçirdikleri günlerin güzel olduğunu ve herkesin aile gibi olduğunu söylüyor.

Patozculuk: Zor Ama Önemli Bir Meslek

24 yaşındaki Mustafa Üy, çocukluğundan beri babasıyla fındık bahçelerinde mesai yapıyor. Asıl mesleğinin fotoğrafçılık olduğunu ancak fındık sezonunda patoz işiyle uğraştığına değinen Üy, ‘Patozculuk, harmana gittiğinde neyle karşılaşacağını bilemeden, karşına çıkan sorunları en kısa sürede kimsenin kalbini kırmadan, insanlar fındıktan geçimini sağladığı için en güzel şekilde hizmet edip onları memnun etme işidir’ diyor.

Kocaali’nde fındık hasadı sezonunda patoz işçiliği yoğun bir rekabet ortamı yaratıyor. Üreticiler işçilik sıkıntısı yaşarken, gençler ve mevsimlik tarım işçileri de bu dönemde kazanç elde etme fırsatı buluyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir