Dünya Bankası’nın yayımladığı yeni rapor, Lübnan’daki çatışmaların ekonomik etkilerini ve yeniden inşa sürecinin maliyetini ortaya koyuyor.
Lübnan’da Çatışmaların Ekonomik Maliyeti 14 Milyar Dolar
Dünya Bankası raporu, Lübnan’daki çatışmaların toplam ekonomik maliyetinin 14 milyar dolara ulaştığını ortaya koyuyor.
Yeniden İnşa İçin 11 Milyar Dolara İhtiyaç Var
Rapor, ülkenin toparlanması ve yeniden inşası için 11 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.
Konut Sektörü En Fazla Zarar Gören Alan
Konut sektöründeki hasar 4,6 milyar dolara ulaştı. Ticaret, sanayi ve turizm sektörlerinde ise 3,4 milyar dolar kayıp var.
Makroekonomik Gerileme ve GSYH Daralması
Çatışmalar, 2024 yılı itibarıyla Lübnan’ın reel GSYH’sinde yüzde 7,1’lik bir daralmaya neden olacak.
Özel ve Kamu Finansmanına Duyulan İhtiyaç
Toplam bütçenin 3-5 milyar doları kamu finansmanından, 6-8 milyar doları ise özel sektörden sağlanacak şekilde planlanıyor.
Lübnan’ın ekonomik toparlanması için uluslararası iş birliği ve kaynakların etkin kullanımı büyük önem taşıyor. Dünya Bankası’nın raporu, bu sürecin finansal yükünü detaylı bir şekilde ortaya koyuyor.