Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik yaparak faiz dışı sıkılaşma adımlarına bir yenisini ekledi. Yeni düzenleme ile yurt dışı kaynaklı finansman araçlarının zorunlu karşılık oranı artırıldı.
Zorunlu karşılık oranı yüzde 12’ye çıkarıldı
TCMB, finansal istikrar ve parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık oranlarında düzenlemeye gitti. Yapılan değişiklikle, bankaların 1 yıla kadar vadeli Türk lirası cinsi yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranı %8’den %12’ye yükseltildi.
Hangi yükümlülükler için geçerli olacak?
Zorunlu karşılık oranındaki artış, yurt dışı repo işlemleri, yurt dışından kullanılan krediler ve yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonları için geçerli olacak. Bu düzenlemenin, bankaların mali yapısını güçlendirmek ve kur risklerini azaltmak amacı taşıdığı belirtiliyor.
TCMB’den resmi açıklama
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, “Bankaların 1 yıla kadar vadeli Türk lirası cinsi yükümlülüklerinden; yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar, yurt dışından kullanılan krediler ve yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu için zorunlu karşılık oranı yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltilmiştir.” ifadelerine yer verildi.
TCMB’nin bu adımı, finansal istikrarı sağlama ve para politikasının etkinliğini artırma hedefleri doğrultusunda önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Yeni oranların, piyasa üzerindeki etkilerini önümüzdeki dönemde daha net bir şekilde gözlemlemek mümkün olacak.