USD35,95
%0.04
EURO37,43
%0.23
JPY0,235200
%0.0082
RUB0,357400
%0.13
GBP44,97
%0.12
EURO/USD1,04
%0.17
BIST9.827,96
%0.21
GR. ALTIN3.304,04
%0.54
BTC97.832,80
%0.07
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yükseltti

Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yükseltti

TCMB, finansal istikrarı sağlamak için yurt dışı işlem kaynaklı zorunlu karşılık oranlarını %12 seviyesine çekti.

Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yükseltti
Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (), finansal istikrarı desteklemek adına faiz dışı sıkılaştırma adımları atmaya devam ediyor. , zorunlu karşılık oranlarında önemli bir güncelleme gerçekleştirdi.

Zorunlu karşılık oranları yüzde 12’ye çıkarıldı

Merkez Bankası, yurt dışı kaynaklı finansman işlemleri için belirlenen zorunlu karşılık oranlarını artırma kararı aldı. Yeni düzenlemeye göre, bankaların 1 yıl veya daha kısa vadeli Türk lirası cinsi yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranı %8’den %12’ye yükseltildi. Bu oran artışı, yurt dışı repo işlemleri, yurt dışından kullanılan krediler ve yurt dışı bankalar ı/katılım fonları için geçerli olacak.Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yükseltti

Amaç finansal istikrar ve parasal aktarım mekanizması

TCMB yaptığı açıklamada, bu adımın temel amacının finansal istikrarın güçlendirilmesi ve parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi olduğunu belirtti. Merkez Bankası, sıkılaştırma politikalarının likiditesi üzerindeki etkilerini yakından takip etmeyi sürdürecek.

Resmi açıklamanın detayları

TCMB’nin konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Bu doğrultuda, bankaların 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli Türk lirası cinsi yükümlülüklerinden; yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar, yurt dışından kullanılan krediler ve yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu için zorunlu karşılık oranı yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltilmiştir.”

Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranlarını artırma kararı, döviz likiditesini ve finansal istikrarı desteklemek adına kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu düzenlemenin piyasalarda nasıl bir etki yaratacağı ilerleyen süreçte daha net görülecek.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir