USD35,94
%0.01
EURO37,44
%0.24
JPY0,235600
%0.0094
RUB0,365700
%2.45
GBP45,02
%0.23
EURO/USD1,04
%0.23
BIST9.781,45
%-0.26
GR. ALTIN3.316,71
%0.92
BTC97.397,75
%-0.37
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılık oranlarında kritik değişiklik

Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılık oranlarında kritik değişiklik

TCMB, finansal istikrarı güçlendirmek için zorunlu karşılık oranlarını artırarak faiz dışı sıkılaşma adımı attı.

Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık oranlarında kritik değişiklik
Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık oranlarında kritik değişiklik

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (), zorunlu karşılık oranlarında önemli bir düzenlemeye giderek yeni bir adım attı. Bankaların Türk lirası cinsi yükümlülükleri için oranlar yükseltildi.

Zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yapıldı

TCMB, finansal istikrarı desteklemek ve parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak amacıyla zorunlu karşılık oranlarında düzenleme gerçekleştirdi. Bu kapsamda, bankaların 1 yıla kadar vadeli Türk lirası cinsi yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranı %8’den %12’ye çıkarıldı.Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık oranlarında kritik değişiklik

Düzenleme hangi alanları kapsıyor?

Açıklamaya göre, yapılan düzenleme yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar, yurt dışından alınan krediler ve yurt dışı bankalar ı/katılım fonları için geçerli olacak. Bu adım, TCMB’nin finansal sistemdeki likidite yönetimini güçlendirme çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

TCMB’nin açıklamasında dikkat çeken ifadeler

TCMB, yaptığı açıklamada, ‘Bu doğrultuda, bankaların 1 yıla kadar vadeli Türk lirası cinsi yükümlülüklerinden; yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar, yurt dışından kullanılan krediler ve yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu için zorunlu karşılık oranı yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltilmiştir.’ ifadelerine yer verdi. Bu düzenleme, bankaların likidite planlamalarında önemli bir değişiklik anlamına geliyor.

Merkez Bankası’nın bu adımı, faiz dışı sıkılaşma politikalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Düzenlemenin, finansal istikrarı güçlendirme ve ekonomideki parasal aktarım mekanizmasını destekleme hedeflerini taşıdığı belirtiliyor.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir