Perakendeciler için ‘altın çeyrek’ yaklaşırken, küresel Dil Yapay Zekası liderlerinden DeepL, perakendecilerin bayram alışverişi sezonundaki satışlarını artırmak için yapay zekadan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceklerine ilişkin son teknik incelemesini yayınladı. Günümüzde etkin çok dilli iletişimin, küresel tedarik zincirlerinden giderek genişleyen uluslararası müşteri tabanına kadar başarılı perakende stratejilerinde merkezi bir rol oynadığı bir gerçek.
Yapay Zeka Destekli İletişim ve Küresel Perakende
DeepL tarafından yayınlanan “Yapay zeka destekli iletişime ve küresel perakendeye yönelik yönetici rehberi” başlıklı son teknik inceleme, yapay zekanın perakendeciler için aşağıdakileri gerçekleştirebileceğini ortaya koyuyor: Şirketlerin Genel merkezleriyle uluslararası ofisler arasındaki iletişimi güçlendirerek operasyonel süreçleri iyileştirmek, Temel sistem ve araçların (Müşteri Hizmetleri ve İnsan Kaynakları gibi) çalışanları kendi dillerinde desteklemesini sağlayarak çalışan verimliliğini yükseltmek, Kurulan iletişimleri ve içerikleri çevirmek ve yerelleştirmek için gereken maliyeti ve iş yükünü azaltmak.
Dil Yapay Zekası’nın Perakendedeki Önemi
DeepL’in Gelirler Direktörü David Parry-Jones, “Son birkaç yıl, birçok perakendeci için günlük operasyonlarında dalgalanmalara sahne oldu. Bu noktada yapay zeka, özellikle yıl sonu yoğunluğunda bu durumun iyileştirilmesinde büyük bir yardımcı. Mevcut bağlamda dil sık sık göz ardı edilebilse de, tedarikçilerle küresel çapta daha verimli iletişim kurabilmek, daha etkili etkileşimler sayesinde olası tedarik zinciri kesintilerinin daha hızlı çözülmesine yardımcı olabilir. Kurum içi kazanımların da ötesinde, yapılan araştırmalar tüketicilerin yüzde 75’inin[1] çevrimiçi alışveriş süreçlerinde ana dillerinde iletişim kurmak istediklerini gösteriyor ve bu da, etkili çeviri çözümlerine perakende deneyiminin her aşamasında duyulan ihtiyacı daha da artırıyor.”
Dil Yapay Zekası’nın Yaygın Kullanım Alanları
DeepL’in araştırmasına göre, Dil Yapay Zekasının en yaygın kullanım alanları arasında birden fazla dilde içerik oluşturmak (yüzde 46 oranında) ve mevcut yeterliliğin çok az olduğu veya hiç olmadığı dillerde iletişim kurmak (yüzde 36 oranında) yer alıyor. En çok çevrilen içerikler arasında ise kurumlar arası iletişim (yüzde 57 oranında), kurum içi iletişim (yüzde 39 oranında) ve pazarlama/reklam materyalleri (yüzde 32 oranında) bulunuyor.
Perakendeciler İçin Yapay Zeka Kullanımı
Bu çeviri ihtiyaçları, perakendecilerin Dil Yapay Zekasına en sık ihtiyaç duyduğu aşağıdaki senaryolarda daha da belirgin bir hal alıyor: Farklı diller konuşan müşterilere hizmet verebilmek için e-postaları, müşteri destek biletlerini ve sohbet robotu etkileşimlerini çevirmek, Yeni koleksiyonlar ve tatil alışverişleri de dahil olmak üzere yılın belirli zamanları için çok dilli pazarlama varlıkları oluşturmak, Arka uç iş akışı araçları gibi, örneğin Müşteri Hizmetleri uluslararası operasyonlara yönelik kurum içi sistemleri ve web sitesi gibi kurum dışı kaynakları çevirmek, Mağaza içi ve çevrimiçi içeriğin anında ölgeselleştirilmesi sayesinde uluslararası ölçekte genişlemenin önünü açmak.
Başarılı Uygulamalar: Alza’nın Deneyimi
1994 yılında Prag’da kurulan, halihazırda 5 milyondan fazla aktif müşterisi olan Çek Cumhuriyeti’nin en popüler online pazar platformlarından biri olan Alza’nın Yerelleştirme Müdürü Jakob Kalina, “DeepL API, devasa hacimlere ulaşan kullanıcı incelemelerini Alza’da yönetme yaklaşımımızda bir devrim yarattı. Çevrilen yorumlar, müşterilerin sunduğumuz çevrimiçi alışveriş deneyimine olan güvenini yükseltti. Yüz binlerce incelemeyi Çekçe’den Almanca’ya ve Macarca’ya çevirmek dönüşüm oranlarımızda gözle görülür bir artış sağladı. Bu strateji yalnızca müşteri hizmetlerimizi iyileştirmekle kalmayıp ayrıca rekabetçi e-ticaret pazarındaki konumumuzu da sağlamlaştırdı.”
Yapay Zeka Destekli İletişim ve Küresel Perakende
Birçok perakendeci için yılın en yoğun dönemi hızla yaklaşıyorken, üretkenliklerini artırmalarına ve kârlılıklarını olumlu yönde geliştirmelerine yardımcı olacak yapay zeka araçlarını uygulamaya koymaları için hala zaman var. 2024’te Forrester tarafından yürütülen bir çalışma, bir yandan DeepL kullanımının küresel şirketlere yüzde 345 oranında yatırım getirisi sağladığını, çeviri süresini yüzde 90 oranında kısalttığını ve iş yükünde de yüzde 50 azalma sağladığını ortaya koyarken, diğer yandan da DeepL’in yeni pazarlara daha hızlı ve büyük ölçekte girip gelirini yükseltmek isteyen şirketlere sunabileceği potansiyelin altını çiziyor.
Perakendeciler için ‘altın çeyrek’ yaklaşırken, DeepL’in teknik incelemesi, yapay zekanın özellikle dil bazlı iletişimin zorlukları karşısında perakendecilere önemli faydalar sağlayabileceğini gösteriyor. Yapay zeka destekli iletişim çözümleri, operasyonel verimliliği artırırken, müşteri memnuniyetini yükselterek ve yeni pazarlara daha hızlı bir şekilde ulaşmayı sağlayarak perakendecilerin rekabet avantajı elde etmelerine yardımcı olabilir.