USD34,23
EURO37,22
JPY0,230700
RUB0,362600
GBP44,94
EURO/USD1,09
BIST8.793,61
GR. ALTIN2.998,46
BTC68.411,37
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Petrol Fiyatları 7,3 Düştü: Çin’de Talep Artışına İhtiyaç Var

Petrol Fiyatları 7,3 Düştü: Çin’de Talep Artışına İhtiyaç Var

Petrol Fiyatları 7,3 Düştü: Çin'de Talep Artışına İhtiyaç Var
Petrol Fiyatları 7,3 Düştü: Çin'de Talep Artışına İhtiyaç Var
service

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), küresel petrol talebi öngörüsünü üç ay üst üste aşağı yönlü revize etti ve Brent petrolün varil fiyatı Ekim 2023’ten bu yana en sert düşüşünü yaşadı. Uzmanlar, Çin’deki talebin artış göstermesi olmadan petrol piyasasının güzel günler göremeyeceğini belirtiyor.

OPEC, Küresel Petrol Talebi Öngörüsünü Düşürdü

OPEC, küresel petrol talebi öngörüsünü üçüncü ay üst üste düşürdü. Gayrimenkul sektöründe yaşanan daralmanın Çin’de talebi düşüreceği öngörülüyor. OPEC’in eylül ayı raporunda, küresel petrol talebinin bu yıl 104 milyon 140 bin varil olacağı tahmin edildi. Çin’deki talep artışının ise geçen ayki tahminlerden 70 bin varil düşük kalması piyasaları tedirgin etti.

Petrol Fiyatları 7,3 Düştü: Çin'de Talep Artışına İhtiyaç Var

Petrol Fiyatlarında Düşüş

Brent petrolün varil fiyatı, OPEC’in raporunun ardından yüzde 4 değer kaybetti ve günü 75,43 dolardan kapattı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) da küresel petrol talebi öngörüsünü düşürdü ve Brent petrol, yüzde 1,4 daha düşerek 74,37 dolara geriledi. Hafta sonunda Brent petrolün varil fiyatı 72,87 dolara gerileyerek haftalık bazda yüzde 7,3 azaldı.

Petrol Fiyatları 7,3 Düştü: Çin'de Talep Artışına İhtiyaç Var

Çin’in Rolü Kritik

Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Barkeshli, Çin’in 30 yıldır küresel petrol talebinin itici gücü olduğunu belirtiyor. Barkeshli, Çin ekonomisine yönelik endişelerin 2024’ün üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde ülke ekonomisinin büyüyeceğine yönelik beklentileri artırdığını ancak bunun somut bir talep artışına yol açmadığını söylüyor. Barkeshli, Çin’de yaşanan talep düşüşünün ASEAN ülkelerinin petrol talebini de azalttığını ifade ediyor.

Petrol Fiyatları 7,3 Düştü: Çin'de Talep Artışına İhtiyaç Var

Petrol Piyasası 2024’te Arz Fazlası İle Karşılaşabilir

Küresel petrol talebi öngörüsünün 2025 için de aşağı yönlü revize edilmesi, gelecek yıl için daha düşük fiyatların beklenebileceğini gösteriyor. Barkeshli, Çin’de talebin arttığına işaret eden veriler olmadan petrol piyasasının güzel günler göremeyeceğini söylüyor. Bağımsız petrol piyasası analisti Gaurav Sharma da piyasa oyuncularının arz endişelerinin hafiflemesinin OPEC’in talep tahminini aşağı çekmesinde önemli olduğunu belirtiyor.

Çin’in İran’dan Petrol İthalatı Belirleyici Faktör

Sharma, 2024’ün başında pek çok kişinin arz fazlası yaşanacağı konusunda şüpheyle yaklaştığını ancak şimdi petrol piyasasının 2024’ü arz fazlası ile kapatıp 2025’e aynı şekilde gireceği görüşünü paylaşıyor. Çin’in İran’dan petrol ithalatı, 2025’te belirleyici bir faktör olabilir. Çin’in ekonomik büyümesi ya da büyümenin yetersizliği bu noktada belirleyici rol oynayabilir.

Petrol piyasası, 2024’te arz fazlası ile karşılaşabilir. Çin’in ekonomik büyümesi, petrol talebinin canlanması için belirleyici faktör. OPEC ve IEA’nın farklı talep tahminleri, Çin’in talep verilerinde farklılıkların kaynağı olduğu yorumlarına yol açıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir