USD35,99
%0.05
EURO37,20
%0.35
JPY0,232000
%-0.0039
RUB0,363100
%0.68
GBP44,71
%0.18
EURO/USD1,03
%0.3
BIST9.813,92
%0.4
GR. ALTIN3.254,75
%-0.1
BTC98.216,35
%-3.08
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Rusya’dan ABD’nin OPEC çağrısına tepki: ‘Kabul edilemez müdahale’

Rusya’dan ABD’nin OPEC çağrısına tepki: ‘Kabul edilemez müdahale’

Rusya, ABD'nin OPEC'ten petrol fiyatlarını düşürme talebini sert bir dille eleştirdi. Novak, bu müdahalenin 'rekabetçi olmadığını' söyledi.

Rusya'dan ABD'nin OPEC çağrısına tepki: 'Kabul edilemez müdahale'
Rusya'dan ABD'nin OPEC çağrısına tepki: 'Kabul edilemez müdahale'

Rusya, ABD’nin OPEC üyelerinden petrol fiyatlarını düşürme talebine sert tepki göstererek bu durumu ‘kabul edilemez müdahale’ olarak nitelendirdi.

ABD’nin petrol fiyatlarını düşürme talebi tartışma yarattı

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz hafta OPEC üyelerinden petrol fiyatlarını düşürmelerini talep etmişti. Biden, küresel ekonominin toparlanabilmesi için daha düşük petrol fiyatlarının kritik önemde olduğunu ifade etti. Ancak bu talep, OPEC+ üyeleri arasında büyük bir tartışmaya yol açtı.Rusya'dan ABD'nin OPEC çağrısına tepki: 'Kabul edilemez müdahale'

Rusya: ‘Bu müdahale rekabetçi değil’

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, ABD’nin bu çağrısını reddederek, petrol fiyatlarını düşürme girişiminin ‘rekabetçi olmadığını’ belirtti. Novak, bu tür adımların pazar payını artırmaya yönelik bir strateji olduğunu ve küresel petrol piyasasına zarar verebileceğini vurguladı.

Rusya, OPEC+ anlaşmalarına bağlı kalacak

Novak, Rusya’nın OPEC+ ile yaptığı anlaşmalara sadık kalacağını ve bu doğrultuda üretim artışı kararı aldıklarını ifade etti. OPEC+ ülkeleri, 2023 yılı boyunca petrol üretiminde kısıntılar uygulamıştı. Novak, üretim kısıntılarının kademeli olarak azaltılacağını ve 1 Nisan itibarıyla üretim artışına gidileceğini duyurdu.

ABD’nin müdahalesi piyasa dengesini bozabilir

Novak, ABD’nin petrol fiyatlarına yönelik müdahalelerinin, küresel ticarete ve OPEC+ üyelerinin stratejilerine tehdit oluşturduğunu belirtti. ‘Küresel petrol piyasasına yapay müdahaleler kabul edilemez’ diyen Novak, bu tür girişimlerin piyasa dengesini olumsuz etkilediğini söyledi.

OPEC+ ülkeleri üretim stratejilerini sürdürüyor

Suudi Arabistan ve Rusya’nın liderliğindeki OPEC+ ülkeleri, petrol üretiminde kararlı bir strateji izlemeye devam ediyor. 1 Nisan itibarıyla başlayacak olan üretim artışı, küresel talebe göre üretim kısıtlamalarının kademeli olarak sona ereceğini gösteriyor. Bu karar, enerji fiyatlarının stabilize edilmesi ve istikrarlı bir enerji tedariki sağlanması amacıyla alındı.

Küresel petrol piyasasında dalgalanmalar devam ederken, ABD’nin müdahale girişimleri ve OPEC+ ülkelerinin kararlı duruşu dikkat çekiyor. Rusya, piyasa dengesi ve üretici ülkelerin çıkarları için OPEC+ anlaşmalarına bağlı kalmaya devam edeceğini vurguluyor.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir