Türkiye-Suriye İktisadi İşbirliği Zirvesi’nde gümrük vergilerinde yapılan indirimler ve ticari ilişkiler ele alındı. Bakan Ömer Bolat, indirimlerin detaylarını açıkladı.
Türkiye-Suriye İktisadi İşbirliği Zirvesi Gaziantep’te düzenlendi
MÜSİAD’ın organize ettiği Türkiye-Suriye İktisadi İşbirliği Zirvesi, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla Gaziantep’te gerçekleştirildi. Zirvede, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliği ve gümrük vergileri masaya yatırıldı. Toplantıda Suriye’nin 269 kalem üründe yüzde 70 oranında gümrük vergisi indirimi yaptığı açıklandı.
Yeni ticaret dönemine geçiş için önemli kararlar alındı
Bakan Bolat, Suriye’de iç savaş döneminde sınırlanan ürünler üzerindeki yasakların kaldırıldığını ve yeni ticaret dönemine geçileceğini duyurdu. Sınır kapılarında Türk ve Suriyeli iş insanlarının geçiş süreçlerini hızlandıracak adımların atılacağını belirtti. Yeni sistemle, sınır vilayetlerinde iş insanlarının geçiş izinleri arşiv araştırmalarıyla hızla değerlendirilecek.
Suriye’deki ticaret yasakları ve gümrük düzenlemeleri yeniden ele alınıyor
Suriye yönetimi, 2 bin kalem üründeki ithalat yasağını kaldırarak, birçok üründe gümrük vergilerini düşürdü. Bakan Bolat, gümrük vergilerinin artmasının Suriye’de enflasyona neden olacağını belirterek, temel ihtiyaç ürünlerinde vergi indirimi yapılmasını önerdiklerini açıkladı.
Ticaret hacmi ve ihracatta dikkat çekici artış
Suriye ile ticarette olumlu gelişmeler yaşanıyor. Türkiye’nin Suriye’ye yönelik ihracatı ocak ayında yüzde 43 oranında artarak 250 milyon dolara ulaştı. Gümrük kapılarından çıkan araç sayısında yüzde 30’luk artış gözlemlendi. Türk Lirası’nın iki ülke arasındaki ticarette kullanım oranı da yüzde 34’e yükseldi.
Havayolu geçişleri ve özel vize uygulamaları
Suriye’den Türkiye’ye havayolu geçişleri için özel bir vize türü oluşturulacak. Suriyeli iş insanları bu vizeyle Türkiye’ye gelerek iş görüşmeleri yapabilecek. Geçişlerde, davet mektupları ve pasaportla işlem yapılacak. İlk geçiş için 10 günlük izin verilecek, sonraki geçişlerde süresiz işlem sağlanacak.
Türkiye ve Suriye arasındaki ticari ilişkilerde yaşanan bu gelişmeler, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini daha ileri noktalara taşıyacak. Gümrük vergilerindeki indirimler ve ticaret hacmindeki artış, bölge ekonomisinde yeni bir dönem başlatacak.