USD35,92
%-0.02
EURO37,45
%0.25
JPY0,235600
%0.0094
RUB0,366000
%2.56
GBP45,06
%0.33
EURO/USD1,04
%0.27
BIST9.796,24
%-0.11
GR. ALTIN3.314,21
%0.85
BTC98.178,34
%0.43
  1. Haberler
  2. Bankacılık
  3. TBB Başkanı Alpaslan Çakar: KKM 2025’te Tamamen Sona Erecek

TBB Başkanı Alpaslan Çakar: KKM 2025’te Tamamen Sona Erecek

Alpaslan Çakar, Kur Korumalı Mevduatın (KKM) süreç tamamladığını, 2025 yılında tamamen sona ereceğini açıkladı.

TBB Başkanı Alpaslan Çakar: KKM 2025'te Tamamen Sona Erecek
TBB Başkanı Alpaslan Çakar: KKM 2025'te Tamamen Sona Erecek

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, ekonomiye ve Kur Korumalı Mevduata (KKM) ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Çakar, KKM’nin görevini tamamladığını ve 2025 yılı itibarıyla tamamen sona ereceğini belirtti.

Enflasyonla Mücadele: Orta Vadeli Programın Önemi

Alpaslan Çakar, enflasyonun Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olduğunu ve bununla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Enflasyonun öngörülebilirliği azalttığını, yatırım kararlarını ve büyümeyi olumsuz etkilediğini ifade etti. Ayrıca enflasyonun gelir dağılımında ciddi sorunlara neden olduğunu ve düşük gelir gruplarını daha fazla etkilediğini belirtti. Çakar, Orta Vadeli Program’ın (OVP) dezenflasyon hedefiyle çok yönlü bir planlama sunduğunu anlattı.TBB Başkanı Alpaslan Çakar: KKM 2025'te Tamamen Sona Erecek

Faiz Oranlarının Düşüşü: Program Başarılı Sonuçlar Veriyor

Çakar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın () faiz oranlarını düşürmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Orta vadeli programın uygulama sonuçlarının alınmaya başladığını ifade eden Çakar, daha düşük faiz ortamına geçişin ekonomiye olumlu yansıyacağını belirtti. Çakar, faizlerin düşüşünde sektörünün de olumlu etkilendiğini vurguladı.

Kur Korumalı (KKM) Hakkında: Görevini Tamamladı

Alpaslan Çakar, KKM’nin artık görevini tamamladığını ve 2025 yılı itibarıyla tamamen sona ereceğini açıkladı. KKM’nin bankaların toplam mevduatı içindeki payının yüzde 5,3’e düştüğünü belirten Çakar, bu mekanizmanın ekonomideki normalleşme süreciyle birlikte hayatımızdan çıkacağını ifade etti.

Bankacılık Sektörünün Sağlam Yapısı

Çakar, Türk bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısı ve mali göstergeleriyle öne çıktığını söyledi. Bankaların yurt dışı borçlanma maliyetlerinin düştüğüne dikkat çeken Çakar, sektörün sürdürülebilir büyüme kaydettiğini belirtti. Ayrıca, net faiz marjlarının 2025 yılında daha da pozitif olacağını öngördüğünü ekledi.

Tarım ve Finansman: Ziraat Bankası’nın Rolü

Çakar, Ziraat Bankası’nın tarım sektörüne verdiği desteği vurguladı. Tarımda finansmana erişim konusunda hiçbir sorun olmadığını ifade eden Çakar, gençler ve kadınların tarımda daha fazla yer almasını teşvik ettiklerini belirtti. Ayrıca, modern sulama sistemleri ve yenilenebilir enerji gibi alanlara önem verdiklerini söyledi.

Alpaslan Çakar, Türkiye ekonomisinin enflasyonla mücadelede önemli bir yol katettiğini ve bankacılık sektörünün bu süreçte etkin bir rol oynadığını ifade etti. KKM’nin 2025 yılı itibarıyla hayatımızdan çıkacağını belirten Çakar, OVP’nin doğru bir mecra içinde ilerlediğini ve başarılı sonuçlar verdiğini vurguladı.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir