USD35,97
%0.1
EURO37,38
%0.07
JPY0,235000
%0.0069
RUB0,357500
%0.09
GBP44,90
%-0.08
EURO/USD1,04
%-0.03
BIST9.807,10
%0
GR. ALTIN3.297,32
%0.33
BTC98.010,82
%0.26
  1. Haberler
  2. Bankacılık
  3. TBB Başkanı Alpaslan Çakar: KKM Süreci 2025’te Tamamlanacak

TBB Başkanı Alpaslan Çakar: KKM Süreci 2025’te Tamamlanacak

Alpaslan Çakar, KKM'nin görevini tamamladığını ve 2025 yılı itibarıyla tamamen sona ereceğini belirtti.

TBB Başkanı Alpaslan Çakar: KKM Süreci 2025'te Tamamlanacak
TBB Başkanı Alpaslan Çakar: KKM Süreci 2025'te Tamamlanacak

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, Kur Korumalı (KKM) ve ekonomik gelişmeler hakkında kritik açıklamalarda bulundu. Çakar, KKM’nin sürecini tamamladığını ve 2025’te sona ereceğini ifade etti.

Enflasyonla Mücadele ve Orta Vadeli Program

Alpaslan Çakar, Türkiye’nin en büyük sorununun olduğunu ve bu sorunu yönetmek zorunda olduklarını söyledi. Enflasyonun gelir dağılımında ciddi sorunlara yol açarak sosyal problemlere neden olduğunu vurguladı. Çakar, düşük enflasyon dönemlerinde Türkiye’nin daha sağlıklı büyüdüğünü belirtti ve Orta Vadeli Program’ın (OVP) enflasyonu düşürmeyi hedefleyen bir yapı sunduğunu dile getirdi.TBB Başkanı Alpaslan Çakar: KKM Süreci 2025'te Tamamlanacak

Faiz Oranlarının Düşmesi Memnuniyetle Karşılanıyor

Çakar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın () faiz oranlarını yüzde 45’e düşürmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Faiz düşüşünün orta vadeli programın başarılı sonuçlar verdiğini gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, politika faizlerindeki düşüşün sektörü açısından da maliyetleri azaltarak net faiz marjlarına pozitif yansıdığını belirtti.

KKM’nin Rolü ve Geleceği

Çakar, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin başlangıçta bankaların bilançolarının yüzde 26’sını oluşturduğunu, ancak şu anda bu oranın yüzde 5,3’e düştüğünü açıkladı. KKM’nin görevini tamamladığını ve artık ihtiyaç duyulmayan bir ürün haline geldiğini belirten Çakar, 2025 yılı itibarıyla KKM mekanizmasının tamamen sona ereceğini ifade etti.

OVP’nin Başarılı Sonuçları

Alpaslan Çakar, Orta Vadeli Program’ın (OVP) etkileri hakkında konuşarak, cari açığın ve bütçe açığının azaldığını söyledi. Türkiye’nin Maastricht Kriterleri doğrultusunda bütçe disiplinini sağlamaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca, TCMB rezervlerinin artması ve kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu artırmasının olumlu sonuçlar doğurduğunu vurguladı.

Bankacılık Sektörünün Performansı

Çakar, bankacılık sektörünün geçen yıl yüzde 39 büyüdüğünü ve kredi büyümesinin yüzde 38 olduğunu söyledi. Net faiz marjlarının yılın ikinci yarısında daha da iyileşeceğini öngördüklerini belirtti. Bankacılık sektörünün, TCMB’nin aldığı kararlarla tam uyum içinde hareket ettiğini ve bunun olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

Tarım ve Finansman Destekleri

Çakar, Ziraat Bankası’nın tarım sektörüne verdiği desteğin devam ettiğini ve bu alanda finansmana erişimde herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Gençlerin ve kadınların tarım sektöründe daha fazla yer almasını teşvik ettiklerini belirtti. Ayrıca, modern sulama sistemleri ve yenilenebilir enerji kullanımını önemsediklerini ifade etti.

Alpaslan Çakar, Türkiye ekonomisinin ve bankacılık sektörünün olumlu yönde ilerlediğini vurguladı. KKM’nin 2025 yılı itibarıyla sona ereceğini ve bankacılık sektörünün güçlü finansal yapısıyla Türkiye’nin ekonomik hedeflerine katkı sağlamaya devam edeceğini ifade etti.

Bu makaleyi beğendiyseniz, bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir