TEDAŞ, enerji nakil hatlarının yapımı için belirlenen güzergâhlarda taşınmazların kamulaştırılacağını duyurdu. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Resmi Gazete’de Yayımlanan Kamulaştırma Kararı
1 Şubat 2025 tarihli ve 32800 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 9491 sayılı karar ile Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü, enerji nakil hatlarının yapımı için taşınmazların kamulaştırılmasını kararlaştırdı. Bu karar, özellikle enerji altyapısının güçlendirilmesi ve elektrik dağıtım tesislerinin kurulmasını hedefliyor.
Taşınmazlar İçin İrtifak Hakkı Tesis Edilecek
Kamulaştırma işlemi kapsamında taşınmazların mülkiyetinin yanı sıra, hat emniyet sahalarının oluşturulması için irtifak hakkı tesis edilecek. Bu düzenleme, elektrik hatlarının güvenliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yapılıyor.
Acele Kamulaştırma Hükümleri Uygulanacak
Kamulaştırma işlemleri, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesi kapsamında acele kamulaştırma hükümlerine göre yürütülecek. Bu süreç, enerji nakil hatlarının hızla tamamlanması için uygulanacak.
TEDAŞ’ın enerji nakil hatları için başlattığı kamulaştırma süreci, enerji altyapısını güçlendirmek ve elektrik dağıtımını iyileştirmek için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.