ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata yönelik gümrük vergisi kararı, uluslararası ticaret sahnesinde gerilimi artırdı.
Kanada’dan 155 Milyar Dolarlık Misilleme
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Trump’ın gümrük kararına karşı 155 milyar dolarlık ABD malına gümrük vergisi getirdi. Trudeau, bu vergilerin 21 gün içinde daha geniş bir ürün yelpazesini kapsayacağını açıkladı. Kanadalı şirketlerin alternatif tedarik zincirleri bulmasına olanak tanımak istediklerini belirtti.
Meksika’dan Misilleme Sinyali
Meksika, Trump’ın gümrük kararına tepki göstererek misilleme yapmayı planladığını açıkladı. Başkan Claudia Sheinbaum, ekonomi bakanına tarife ve tarife dışı önlemler içeren B Planı’nın uygulanması talimatını verdi.
Çin: WTO Kurallarının İhlali
Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’nin kararını Dünya Ticaret Örgütü kurallarının ciddi bir ihlali olarak değerlendirdi. Bakanlık, bu karara karşı WTO’ya dava açacaklarını ve gerekli karşı önlemleri alacaklarını duyurdu.
Avrupa Birliği’nden Sert Açıklama
Avrupa Birliği, ABD’nin Kanada, Meksika ve Çin’e yönelik gümrük vergisi kararını eleştirdi. AB Komisyonu sözcüsü, tarifelerin ekonomik kesintilere yol açtığını ve enflasyonu tetiklediğini ifade etti. Ayrıca, ABD’nin AB’ye de gümrük vergisi uygulaması durumunda sert bir şekilde karşılık vereceklerini belirtti.
Trump’ın gümrük vergisi kararı, uluslararası ticarette büyük bir gerilime yol açtı. Ülkelerin misillemeleri süreci daha da karmaşık hale getirebilir.