USD34,09
EURO38,07
JPY0,239900
RUB0,370000
GBP45,31
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
GR. ALTIN2.835,45
BTC62.832,53
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Ekonomisi 16 Çeyrektir Büyüyor: Üretim Odaklı Büyüme Hedefi

Türkiye Ekonomisi 16 Çeyrektir Büyüyor: Üretim Odaklı Büyüme Hedefi

Türkiye Ekonomisi 16 Çeyrektir Büyüyor: Üretim Odaklı Büyüme Hedefi
Türkiye Ekonomisi 16 Çeyrektir Büyüyor: Üretim Odaklı Büyüme Hedefi
service

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin 16 çeyrektir büyümeye devam ettiğini ve önümüzdeki dönemde üretim ekonomisine geçiş çabalarının süreceğini belirtti. Yılmaz, 2023 yılının ikinci çeyreğinde GSYH’nin yüzde 2,5 oranında büyüdüğünü ve kişi başına düşen milli gelirin 13 bin 243 dolara ulaştığını açıkladı.

Üretim Ekonomisine Geçiş Hedefi

Yılmaz, büyümenin kompozisyonunun özel tüketim harcamalarının az arttığı, yatırımlarda ise yüksek artışların kaydedildiği bir yapıda gerçekleşeceğini belirtti. Tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçiş çabalarına devam edileceğini ve kalıcı fiyat istikrarı sağlanarak sürdürülebilir büyüme hedefleneceğini açıkladı.

Türkiye Ekonomisi 16 Çeyrektir Büyüyor: Üretim Odaklı Büyüme Hedefi

İkinci Çeyrek Büyüme Analizi

Üretim yönüyle değerlendirildiğinde, inşaat dahil hizmetler sektörü yüzde 2,5, tarım sektörü yüzde 3,7 büyürken, sanayi sektöründe yüzde 1,8 daralma yaşandı. Yılmaz, siyasi istikrar ve öngörülebilirliğin büyüme performansını olumlu etkilediğini ve depremin olumsuz etkilerinin kısa sürede bertaraf edildiğini ifade etti.

Makroekonomik İstikrar ve Önümüzdeki Dönem

Yılmaz, üçüncü çeyreğe yönelik öncü göstergelerin, talepteki dengelenmenin devam ettiğini ve enflasyon üzerindeki daraltıcı etkisinin süreceğini gösterdiğini belirtti. Fiyat istikrarının tesisiyle üretim, tüketim ve yatırım kararlarının sağlıklı bir şekilde alınmasının destekleneceğini ve ekonomide kaynak dağılımının etkinleştirileceğini söyledi.

2025-2027 OVP ve Hedefler

Yılmaz, hedeflerine ulaşacakları yol haritasını içeren güncellenmiş 2025-2027 dönemi OVP’yi yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu.

Ekonomik Göstergeler ve Analiz

Yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 mevsimsel artış kaydetti. İlk çeyrek büyümesi yüzde 5,3’e revize edildi ve bu senenin ilk yarısında büyüme yüzde 3,8 olarak gerçekleşti. GSYH verileri yukarı yönlü güncellendi ve yüzde 5,1 reel büyümeyle milli gelir 1,1 trilyon doları aştı. Kişi başına düşen milli gelir ise bir önceki yıla göre 2584 dolar artarak 13 bin 243 dolara ulaştı.

Sıkı Politika Uygulamaları ve Sonuçları

Yılmaz, ikinci çeyrek büyümesinde sıkı para ve maliye politikalarının gecikmeli etkilerine ek olarak sanayi üretiminde ve ihracat performansındaki zayıflamaya neden olan takvim ve köprü günü etkilerinin devreye girdiğini belirtti. Enflasyonla mücadele adımları kapsamında Orta Vadeli Program’da öngörülen çerçevede makroekonomik dengelenme sürdüğünü ve net ihracatın büyümeye katkısı ithalattaki yavaşlamaya bağlı olarak 1,3 puan olduğunu açıkladı.

Dış Ticaret Verileri

Yılmaz, Ağustos ayı geçici dış ticaret verilerine göre, ihracatın 2024 Ağustos’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artarak 22,1 milyar dolar olduğunu, ithalatın ise yıllık bazda yüzde 10,8 azalışla 27 milyar dolar olduğunu belirtti. Dış ticaret açığındaki düşüşle birlikte cari açıktaki daralmanın da önümüzdeki aylarda devam etmesi bekleniyor.

Tüketim Harcamaları

Harcamalar yönüyle değerlendirildiğinde, özel kesim ve kamu kesimi tüketim harcamaları sırasıyla yüzde 1,6 ve yüzde 0,7 arttı. Toplam tüketim harcamaları bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 1,5 artış kaydetti. Tüketim harcamalarındaki artışın yılın ilk çeyreğine kıyasla yavaşlama eğilimi gösterdiğini ve sıkılaşma tedbirlerine ek olarak devreye alınan makroihtiyati tedbirlerin etkisiyle talepte yaşanan dengelenme eğiliminin teyit edildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin 16 çeyrektir büyümeye devam ettiğini ve önümüzdeki dönemde üretim ekonomisine geçiş çabalarının süreceğini belirterek, fiyat istikrarı sağlanarak sürdürülebilir büyümeyi hedeflediklerini vurguladı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir