İstanbul Sanayi Odası, Türkiye İmalat PMI sonuçlarını açıkladı. Şubat ayında endeks 48,3’e yükselerek sınırlı bir toparlanma gösterdi.
PMI Endeksi Şubat Ayında 48,3’e Ulaştı
Türkiye İmalat PMI Şubat 2025’te 48,3 seviyesine yükseldi ancak hâlâ 50,0 eşik değerinin altında kalarak daralmaya işaret etti.
Yeni Siparişlerde Düşüş Hızı Azaldı
Yeni siparişlerdeki düşüş üst üste 20. ayda da devam etti ancak ocak ayına göre hafif bir iyileşme görüldü.
Dış Talepte Sert Gerileme Yaşandı
Yeni ihracat siparişlerinde Ekim 2024’ten bu yana en sert düşüş gözlenirken dış talep koşulları zayıflığını sürdürdü.
Maliyet Artışları Firmaları Zorluyor
Şubat ayında girdi maliyetleri enflasyonu üçüncü kez hızlandı. Türk lirasındaki zayıflık maliyet artışlarını tetikledi.
İstihdam ve Satın Alma Faaliyetleri Azaldı
Yeni sipariş eksikliği nedeniyle firmalar istihdam ve satın alma faaliyetlerini azaltarak bu alanlarda belirgin düşüşler yaşadı.
Sektörel Performansta Gıda ve Metal Öne Çıktı
Gıda ve ana metal sektörleri büyüme kaydederken, tekstil sektöründe daralma hız kesmeden devam etti.
Gıda Sektöründe Satın Alma Artışı Görüldü
Gıda imalatçıları artan talep nedeniyle satın alma faaliyetlerini genişletti. Diğer sektörlerde ise talep zayıf kaldı.
Girdi Fiyatları Enflasyonu Tırmanıyor
Girdi maliyetleri altı sektörde artış gösterdi. En yüksek artış ağaç ve kağıt ürünlerinde, en düşük artış ise mineral ürünlerde görüldü.
Türkiye imalat sektöründe daralma devam etse de bazı sektörlerde büyüme sinyalleri dikkat çekiyor. Ancak maliyet artışları sektörel toparlanmayı zorlaştırabilir.