USD34,11
EURO38,11
JPY0,238000
RUB0,368300
GBP45,42
EURO/USD1,12
BIST9.957,17
GR. ALTIN2.861,04
BTC63.529,45
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Türkiye Yazılım Ekosistemi: 3,44 Milyar Dolarlık İhracat ve 30 Milyar Dolarlık Hedef

Türkiye Yazılım Ekosistemi: 3,44 Milyar Dolarlık İhracat ve 30 Milyar Dolarlık Hedef

Türkiye Yazılım Ekosistemi: 3,44 Milyar Dolarlık İhracat ve 30 Milyar Dolarlık Hedef
Türkiye Yazılım Ekosistemi: 3,44 Milyar Dolarlık İhracat ve 30 Milyar Dolarlık Hedef
service

Sistem Global, Kuantum Araştırma ve Türkiye Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye Yazılım Ekosistemine Genel Bakış 2024” raporu, yazılım sektörünün büyümesini, ihracat performansını ve son trendleri ele alıyor.

Yazılımın Dönüştürücü Gücü: Global Katma Değer Yaratarak İhracatı Arttırmak

Raporda yer alan veriler ışığında yazılım sektörünün gelişimini değerlendiren Sistem Global COO’su Elif İşgör Önen, sektörün tüm sektörleri ve geleceği şekillendirdiğini vurguluyor. Türkiye’deki yazılım sektörünün büyüklüğü, ihracatı, girişim ve yatırım ekosistemindeki yeri gibi başlıklarda gelişimini izleme hedefi ile ortaya koydukları bu çalışmada, yazılım sektörünün öncelikli hedefinin global seviyede katma değer yaratmak ve ihracat rakamlarını artırmak olması gerektiğini belirtiyor. Teknopark firmalarının %58’ini ve 1312 Ar-Ge firmasının 208’ini oluşturan bilişim alanında faaliyet gösteren şirketlerin globale açılmaları, ülkemizin teknoloji alanındaki rekabet gücünü artırması için kritik öneme sahip.

Türkiye Yazılım Ekosistemi: 3,44 Milyar Dolarlık İhracat ve 30 Milyar Dolarlık Hedef

Yenilikçilik Kapasitesi: 3.773.000 KOBİ’nin İhracat Performansı

İşgör Önen, yazılım sektörünün güçlü olduğu ve iyileşme gösterdiği alanlara dair bilgi veriyor. 3.773.000 KOBİ’nin ihracatın yüzde 31,6’sını gerçekleştirmesi, yazılım tabanlı firmaların Türkiye ekonomisine yaptığı katkının büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Ar-Ge merkezleri ve tasarım ofisleri gibi inovasyon odaklı yapılar, ülkemizin sanayi altyapısını güçlendirme ve dünya genelindeki yenilikçilik kapasitemizi artırma yolunda önemli bir rol oynuyor. Yabancı sermaye şirketlerinin Ar-Ge birimlerini Türkiye’de konumlandırarak yeni teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağlaması, uluslararası arenada daha güçlü bir pozisyona gelmemize katkı sağlayacak.

Türkiye Yazılım Ekosistemi: 3,44 Milyar Dolarlık İhracat ve 30 Milyar Dolarlık Hedef

Türkiye Yazılım Ekosistemi: 3,44 Milyar Dolarlık İhracat ve 30 Milyar Dolarlık Hedef

YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, raporun Türkiye yazılım ekosisteminin dinamiklerini ve gelişim alanlarını başarılı bir şekilde yansıttığını belirtiyor. Yerli yazılım sektörü, 50 yıllık tecrübesiyle dijital çağın hızına uyum sağladı ve ulusal arenadaki tercih edilirlik başarısını global düzeye taşımada önemli bir yol kat etti. Sanayi ve hizmetler sektörüne sağladığı doğrudan ve dolaylı katkılarla, dünya genelinde dijitalleşmenin omurgasını oluşturan yapısıyla sektörün potansiyelinin daha yüksek olduğunun bilincinde olduklarını belirtiyor. 2023 yılı bilişim ihracatının, 2022’ye göre yüzde 16,5 artışla 3,44 milyar dolara ulaştığını ve bu yılki hedeflerinin 5 milyar dolar olduğunu belirten Kamalı, 2028 yılı için belirledikleri 10 milyar dolarlık ihracat hedefini, sektördeki gelişmeleri göz önünde bulundurarak çok daha kısa bir sürede 30 milyar dolara çıkaracaklarını öngörüyor.

Dijital Dönüşüm ve Kamu Desteği: Güçlü Ekosistem İnşası

Kamalı, yerli yazılım sektörünün başarısında kamu desteklerinin ve teşviklerin önemini vurguluyor. Tüm dünyanın merkezinde yer alan dijital dönüşüm süreçlerinde, Türk yazılım sektörü konjonktürü doğru okuyarak, özellikle yazılımın alt başlıklarında üstünlük sağladı. Ülkemizde KOBİ ağırlıklı ekonomiyi, katma değerli üretimin merkezine taşımanın yolu, destek ve teşviklerin yanı sıra fon kaynakları ve girişim sermayesi gibi mekanizmaların tüm ekosistemi kapsayacak şekilde geliştirilmesi. Önümüzdeki yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm süreçlerinde başarılı olmanın yolu, yazılım ekosisteminin her yönüyle güçlendirilmesi ve desteklerin sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasından geçiyor.

Yapay Zeka Yatırımları: Geleceği Şekillendiren Teknoloji

Kuantum Araştırma Kurucusu Volkan Kılıç, Dünya marka değeri sıralamasında ilk 4 sırada yer alan Microsoft, Google ve Amazon’un 2023 yılında, yapay zekaya yaptığı yatırımın 18 Milyar dolar olduğunu belirtiyor. Pitchbook verilerine göre 2023 yılında yapay zeka girişimlerinin toplam aldığı yatırım miktarı ise 27 Milyar Dolar. Toplam yapay zeka ekosistem yatırımının 2/3’ü kadar yapay zeka yatırımı yapan bu 3 markanın büyüklüklerindeki yapay zeka etkisinin tesadüfi olmadığını ve markaların büyüklükleri ve yaptıkları yapay zeka yatırımları arasında anlamlı bir ilişki olduğunu görebiliyoruz. Bugün yaptığımız yatırımların geleceğimizi etkileyeceği değil, gelecek için yaptığımız teknoloji yatırımlarının bugün var olup olmayacağımızı belirleyeceği bir döneme girmiş bulunuyoruz.

Sistem Global, Kuantum Araştırma ve Türkiye Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye Yazılım Ekosistemine Genel Bakış 2024” raporu, yazılım sektörünün büyümesini, ihracat performansını ve son trendleri ele alarak, sektörün geleceği için önemli veriler sunuyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir