USD34,21
EURO37,13
JPY0,229000
RUB0,352400
GBP44,73
EURO/USD1,08
BIST9.002,34
GR. ALTIN2.984,01
BTC68.065,04
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Türkiye’de Yapay Zeka Start-Up’ları Patladı: 31 Yatırımla Rekor Kırıldı

Türkiye’de Yapay Zeka Start-Up’ları Patladı: 31 Yatırımla Rekor Kırıldı

Türkiye'de Yapay Zeka Start-Up'ları Patladı: 31 Yatırımla Rekor Kırıldı
Türkiye'de Yapay Zeka Start-Up'ları Patladı: 31 Yatırımla Rekor Kırıldı
service

Türkiye’de yapay zekâ start-up’ları 2024 yılının ilk yarısında 31 yatırımla rekor kırarak tüm zamanların en çok yatırım alan sektörü oldu. Bu rakam, Türkiye’nin startup ekosisteminin hızla gelişmekte olduğunu ve yapay zekânın gelecekte önemli bir rol oynayacağını gösteriyor.

Yapay Zekâ, Yatırımların Odağı Haline Geldi

“Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu” verilerine göre, yapay zekâ ve makine öğrenimi sektörü 2024 yılının ilk yarısında 31 yatırımla en aktif sektör haline geldi. Oyun, sürdürülebilirlik ve fintech sektörleri ise sırasıyla 14, 11 ve 10 yatırımla yapay zekâyı takip etti.

Türkiye'de Yapay Zeka Start-Up'ları Patladı: 31 Yatırımla Rekor Kırıldı

350’ye Ulaşan Yapay Zekâ Girişimleri

Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi (TRAI) tarafından hazırlanan yapay zekâ girişimleri haritasına göre, bu yılın ikinci çeyreğinde 12 yeni girişim eklendi ve Türkiye’deki yapay zekâ girişimleri sayısı 350’ye ulaştı. Özellikle sağlık, eğitim, finans ve otomasyon alanlarında faaliyet gösteren yapay zekâ tabanlı startup’lar, büyük bir büyüme potansiyeli taşıyor.

Startup Ekosistemi Canlandı

2024 yılında yapay zekânın öncülüğünde startup ekosistemi hareketlendi ve 2023 yılındaki kötü performansının ardından tekrar yükselişe geçti. Yılın ilk yarısında toplamda 245 girişim yatırım aldı ve girişimlere 586,8 milyon dolar yatırım yapıldı.

Türkiye Startup Ekosistemi Çekiciliğini Koruyor

Bu rakam, 2023 yılının tamamında yapılan yatırım tutarını geride bıraktı. 2023 yılında küresel ekonomide yaşanan makroekonomik zorluklar ve jeopolitik gerilimler girişim sermayesi yatırımlarının ve işlem hacminin düşmesine yol açsa da 2024 yılının ilk yarısında gerçekleşen sıçrama, Türkiye startup ekosisteminin çekiciliğini koruduğunu gösteriyor.

Devletin Desteği ve Ar-Ge Odaklı Büyüme

Son yıllarda devlet teşvikleriyle Ar-Ge ve inovasyon projeleri, yenilikçi iş birlikleri ve girişimler daha fazla ilgi görmeye başladı. Teknokentler, teknoparklar, Ar-Ge merkezleri, kuluçka merkezleri gibi startup’ları büyütecek yatırımlar daha fazla duyulur hale geldi.

Startup’lar: Kalkınmanın İtici Gücü

Startup’lar sadece ekonominin itici gücü olmakla kalmıyor, aynı zamanda işletmelerin ve endüstrilerin dönüşümünde de kilit bir rol oynuyor. Esnek, yenilikçi ve hızlı hareket edebilen startup’lar, geleneksel iş modellerine oranla daha fazla fırsat yaratıyor.

Cerebrum Tech Kurucusu Dr. R. Erdem Erkul’dan Görüşler

Cerebrum Tech kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Dr. R. Erdem Erkul, girişimcilik fikrinden beslenen startup’ların, yenilikçi fikirlerin ve yatırımların önemsendiği ülkelerin sosyo-ekonomik kalkınması açısından önemli olduğunu belirtiyor.

Startup’ların Ekonomik Etkisi

Startup’lar, daha fazla işe alım yaparak istihdamı artırıyor ve yenilikçi fikir ve teknolojilerle piyasa rekabetini canlandırıyor. Geleneksel şirketleri de teknolojik gelişmeler ve dönüşümler doğrultusunda harekete geçmek zorunda bırakıyor.

Ekosistemin Güçlenmesi

Startup’ların büyümesi, onları destekleyen bir ekosistem de oluşturuyor. Bu ekosistemde, startup’larla iş yapmak isteyen hizmet sağlayıcıları, yatırımcılar, danışmanlar ve diğer şirketler bulunuyor. Bu tür ekosistemler ekonomilere canlılık katıyor ve ekonomik büyümeyi teşvik ediyor.

Başarılar ve Uluslararası Rekabet

Başarılı startup’lar, genellikle sadece yerel pazarlarda değil, ulusal ve uluslararası pazarlarda da rekabet edecek hale geliyor. Bu da Türkiye’nin ekonomik rekabet gücünü ve ihracat potansiyelini artırıyor.

Geleceğe Yönelik Umut

Dr. Erdem Erkul, Türkiye’nin startup ekosisteminden çıkan başarılı girişimlerin, yeni girişimlerin önünü açacağını ve gelişmekte olan ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacağını belirtiyor.

Cerebrum Tech

Yapay zekâ, nesnelerin interneti, oyun geliştirme ve Web 3.0 alanlarında sürdürülebilir çözümler geliştiren girişimcilik stüdyosu Cerebrum Tech, 2021 yılında kuruldu. Alanında uzman kadrosuyla dijital dönüşüm konusunda etkin çözümler sunan Cerebrum Tech; akıllı şehirler, sürdürülebilirlik ve siber güvenliğin yanı sıra, yapay zekâ, veri güvenliği ve danışmanlığı alanlarında yenilikçi ve global standartlarda uygulamalar geliştiriyor.

Türkiye’de yapay zekâ start-up’ları 2024 yılının ilk yarısında 31 yatırımla rekor kırarak tüm zamanların en çok yatırım alan sektörü oldu. Bu rakam, Türkiye’nin startup ekosisteminin hızla gelişmekte olduğunu ve yapay zekânın gelecekte önemli bir rol oynayacağını gösteriyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir