USD34,07
EURO38,04
JPY0,240000
RUB0,369800
GBP45,34
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
GR. ALTIN2.834,00
BTC62.892,58
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Türkiye’de Yapay Zeka Startup’ları 31 Yatırımla Zirvede: 2024’ün İlk Yarısında Rekor Kırıldı

Türkiye’de Yapay Zeka Startup’ları 31 Yatırımla Zirvede: 2024’ün İlk Yarısında Rekor Kırıldı

Türkiye'de Yapay Zeka Startup'ları 31 Yatırımla Zirvede: 2024'ün İlk Yarısında Rekor Kırıldı
Türkiye'de Yapay Zeka Startup'ları 31 Yatırımla Zirvede: 2024'ün İlk Yarısında Rekor Kırıldı
service

Türkiye’de startup yatırımları 2024 yılının ilk yarısında rekor kırdı. “Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu” verilerine göre, yapay zekâ ve makine öğrenimi sektörü 31 yatırımla zirveye çıktı ve tüm zamanların en çok yatırım alan sektörü oldu.

Yapay Zeka Sektöründe Gelişmeler

Yapay zekâ ve makine öğrenimi sektörü, 2024 yılının ilk yarısında en aktif sektör olarak öne çıktı. Bu sektörü 14 yatırımla oyun, 11 yatırımla sürdürülebilirlik & çevre ve 10 yatırımla fintech sektörleri takip etti. Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi (TRAI) verilerine göre, bu yılın ikinci çeyreğinde 12 yeni yapay zekâ girişiminin eklenmesiyle birlikte Türkiye’deki yapay zekâ girişimlerinin sayısı 350’ye ulaştı.

Türkiye'de Yapay Zeka Startup'ları 31 Yatırımla Zirvede: 2024'ün İlk Yarısında Rekor Kırıldı

Startup Ekosisteminin Canlanması

2024 yılında yapay zekânın öncülüğünde startup ekosistemi hareketlendi ve 2023 yılındaki kötü performansın ardından tekrar yükselişe geçti. Toplamda 245 girişimin yatırım aldığı yılın ilk yarısında girişimlere toplamda 586,8 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu rakam, 2023 yılının tamamında yapılan yatırımları geride bıraktı.

Türkiye Startup Ekosisteminin Çekiciliği

Uzmanlara göre, 2023 yılında küresel ekonomide yaşanan makroekonomik zorluklar ve jeopolitik gerilimler girişim sermayesi yatırımlarının ve işlem hacminin düşmesine yol açmış olsa da 2024 yılının ilk yarısındaki sıçrama, Türkiye startup ekosisteminin çekiciliğini koruduğunu gösteriyor.

Startup’ların Önemi

Geleneksel iş modellerine oranla daha esnek, yenilikçi ve hızlı hareket edebilen startup’lar, sadece ekonominin itici gücü olmakla kalmıyor, aynı zamanda işletmelerin ve endüstrilerin dönüşümünde de kilit bir rol oynuyor.

Startup’ların Ekonomik Etkisi

Hızla büyüyen startup’lar, daha fazla işe alım yaparak istihdamı artırıyor ve yenilikçi fikir ve teknolojilerle piyasa rekabetini canlandırıyor. Bu yapıların geleneksel şirketleri de teknolojik gelişmeler ve dönüşümler doğrultusunda harekete geçirmesi, klasikleşmiş yapıların iş döngülerini daha dinamik alanlara yönlendirerek payı genişletiyor.

Startup Ekosisteminin Desteği

Start-upların büyümesi, onları destekleyen bir ekosistem de oluşturuyor. Bu ekosistemde, startup’larla iş yapmak isteyen hizmet sağlayıcıları, yatırımcılar, danışmanlar ve diğer şirketler bulunuyor. Bu tür ekosistemler ekonomilere canlılık katıyor ve ekonomik büyümeyi teşvik ediyor.

Başarı Hikayeleri ve Gelecek

Başarılı startup’lar, genellikle sadece yerel pazarlarda değil, ulusal ve uluslararası pazarlarda da rekabet edecek hale geliyor. Bu da Türkiye’nin ekonomik rekabet gücünü ve ihracat potansiyelini artırıyor. Uzmanlar, Türkiye’nin startup ekosisteminden çıkan başarılı girişimlerin, yeni girişimlerin önünü açacağını ve gelişmekte olan ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacağını belirtiyor.

Türkiye’de startup yatırımlarında yapay zekâ zirveye çıktı ve bu durum Türkiye’nin ekonomik büyümesi ve rekabet gücüne olumlu etki edecek gibi görünüyor. Startup’lara ve girişimcilik ekosistemine yönelik desteklerin artması, ülkenin kalkınması için büyük önem taşıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir