USD34,27
EURO37,10
JPY0,226000
RUB0,352800
GBP44,55
EURO/USD1,08
BIST8.853,72
GR. ALTIN3.013,08
BTC67.154,80
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin Cari İşlemler Hesabı Temmuz’da 566 Milyon Dolar Fazla Verdi

Türkiye’nin Cari İşlemler Hesabı Temmuz’da 566 Milyon Dolar Fazla Verdi

Türkiye'nin Cari İşlemler Hesabı Temmuz'da 566 Milyon Dolar Fazla Verdi
Türkiye'nin Cari İşlemler Hesabı Temmuz'da 566 Milyon Dolar Fazla Verdi
service

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı cari işlemler hesabına ilişkin verileri açıkladı. Açıklanan verilere göre Temmuz ayında cari işlemler hesabı 566 milyon ABD doları fazla verdi.

Altın ve Enerji Hariç Cari İşlemler Hesabı Fazla Verdi

TCMB’nin açıklamasına göre, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 4.879 milyon ABD doları fazla vermiştir. Bu durum, ülkenin ihracatının ithalatından daha fazla olmasını gösteriyor. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 5.102 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye'nin Cari İşlemler Hesabı Temmuz'da 566 Milyon Dolar Fazla Verdi

Hizmetler Dengesi Kaynaklı Net Giriş

Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 6.873 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5.601 milyon ABD doları olmuştur. Bu durum, Türkiye’ye gelen turist sayısının arttığını ve turizmin ekonomide önemli bir rol oynadığını gösteriyor.

Türkiye'nin Cari İşlemler Hesabı Temmuz'da 566 Milyon Dolar Fazla Verdi

Birincil ve İkincil Gelir Dengesi

Birincil gelir dengesi 1.271 milyon ABD doları net çıkış, ikincil gelir dengesi ise 66 milyon ABD doları net giriş kaydetmiştir. Birincil gelir dengesi, bir ülkenin yurtdışındaki varlıklarından elde ettiği gelirleri ve yabancıların ülke içindeki varlıklarından elde ettiği gelirleri ifade ederken, ikincil gelir dengesi ise devletin yaptığı transfer ödemelerini içerir.

Türkiye'nin Cari İşlemler Hesabı Temmuz'da 566 Milyon Dolar Fazla Verdi

Doğrudan Yatırımlar ve Portföy Yatırımları

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 670 milyon ABD doları olarak kaydedilmiştir. Bu durum, yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güveninin arttığını gösteriyor. Portföy yatırımları ise 3.726 milyon ABD doları tutarında net giriş kaydetmiştir. Bu kalem altında yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 21 milyon ABD doları net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 2.479 milyon ABD doları net alış yaptığı görülmektedir.

Yurt Dışı Tahvil İhraçları

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 666 milyon ABD doları, genel hükümet 1.750 milyon ABD doları, diğer sektörler ise 1.474 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleştirmiştir. Bu durum, Türkiye’nin dış borçlanmasının arttığını ve ülkenin dış finansmana olan ihtiyacını gösteriyor.

Diğer Yatırımlar

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1.750 milyon ABD doları net azalış kaydetmiştir. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları ise yabancı para cinsinden 326 milyon ABD doları net artış ve Türk lirası cinsinden 934 milyon ABD doları net artış olmak üzere toplam 1.260 milyon ABD doları net artış kaydetmiştir.

Yurt Dışından Sağlanan Krediler

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar 1.693 milyon ABD doları net kullanım, genel hükümet 58 milyon ABD doları net geri ödeme ve diğer sektörler 82 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmiştir. Bu durum, Türkiye’nin dış kredi kullanımının arttığını gösteriyor.

Resmi Rezervler

Resmi rezervlerde bu ay 5.366 milyon ABD doları net artış olmuştur. Bu durum, Türkiye’nin döviz rezervlerinin arttığını ve ülkenin dış şoklara karşı daha dirençli hale geldiğini gösteriyor.

TCMB’nin açıkladığı verilere göre Temmuz ayında cari işlemler hesabı 566 milyon ABD doları fazla vermiştir. Bu durum, Türkiye ekonomisinin güçlü bir performans sergilediğini gösteriyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir