TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, asgari ücrette yüzde 30’un üzerinde bir zammın işsizlik riskini artıracağı konusunda uyarıda bulunarak, bu durumun emek yoğun sektörlerdeki iş kayıplarını hızlandırabileceğini söyledi. Fayat, işsizlik riskini vurgulayan açıklamalarında, Deutsche Bank’ın benzer endişelerini dile getiren raporuna da değindi.
Yüzde 30’un Üzeri Zam: İşsizlik Riski
Fayat, asgari ücret zammının çalışanların eline daha fazla para geçmesini sağlamasının önemli olduğunu ancak işverenlerin yükünün yüzde 25-26’yı geçmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, dövizdeki baskının devam etmesi durumunda ve yılbaşında yüzde 25-26’nın üzerinde bir zam yapılması halinde imalat ve ihracat sektörlerinde istihdam kayıplarının hızlanabileceğini vurguladı.
Asgari Ücret Artışı: Endişeler ve Beklentiler
Deutsche Bank’ın raporunda, asgari ücrete 2025 yılında yüzde 25-30 artış yapılması beklendiği belirtiliyor. Ancak raporda, yüzde 30’dan fazla bir artışın işletmeleri zorlayabileceği ve enflasyon beklentilerinde çarpıklıklara neden olabileceği ifade ediliyor. Bazı analistler, asgari ücret dışında kalan sektörlerde şirketlerin yapacağı ücret artışlarının yüzde 30’dan yüksek olabileceğini öne sürerken, bazı ekonomistler ise düşen kâr marjlarının işletmeleri yüksek oranda ücret artışı yapmaktan alıkoyacağını ve yılın başında yapılacak ilk ücret artışlarının yüzde 20 civarında olabileceğini savunuyor.
TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, asgari ücrette yüzde 30’un üzerinde bir zammın işsizlik riskini artıracağı konusunda uyarıda bulundu. Fayat, yüksek zammın emek yoğun sektörlerdeki iş kayıplarını hızlandırabileceğini ve işletmeleri zor duruma sokabileceğini belirtti. Fayat, asgari ücret tartışmalarında, çalışanların eline daha fazla para geçmesini sağlamanın yanında, işverenlerin yükünün de makul düzeyde kalması gerektiğini vurguladı.