USD34,22
EURO37,59
JPY0,230900
RUB0,351200
GBP44,89
EURO/USD1,09
BIST9.088,80
GR. ALTIN2.874,77
BTC61.057,22
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Zengin Çocuklar Daha Zengin Oluyor: Türkiye’de Aile Serveti Üst Gelir Grubunda Yoğunlaşıyor

Zengin Çocuklar Daha Zengin Oluyor: Türkiye’de Aile Serveti Üst Gelir Grubunda Yoğunlaşıyor

Zengin Çocuklar Daha Zengin Oluyor: Türkiye'de Aile Serveti Üst Gelir Grubunda Yoğunlaşıyor
Zengin Çocuklar Daha Zengin Oluyor: Türkiye'de Aile Serveti Üst Gelir Grubunda Yoğunlaşıyor
service

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı 2023 düzeltilmiş bülteni, ülkede aileleri zengin olanların en yüksek gelir grubundaki ağırlığının arttığını gösterdi. Bu bulgu, sosyal hareketliliğin sınırlı olduğuna ve aile servetinin nesilden nesile aktarıldığına işaret ediyor.

Aile Geliri ve Sosyal Hareketlilik

TÜİK’in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, 25-59 yaş grubunda olan bireylerin kendi çocukluk dönemlerindeki aile gelirleri ile şu anki gelir durumları arasında bir karşılaştırma yapıyor. Araştırma, aileleri yoksul olan bireylerin şu an en düşük gelir grubunda yer alma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Öte yandan, çocukluğu zengin bir ailede geçiren bireylerin ise yüksek gelir grubuna girme ihtimalinin daha yüksek olduğu gözleniyor.

Zengin Çocuklar Daha Zengin Oluyor: Türkiye'de Aile Serveti Üst Gelir Grubunda Yoğunlaşıyor

Zengin Çocuklar Zengin Kaldı

Araştırmaya göre, 14 yaş civarında ailesinin maddi durumunu “çok kötü” olarak değerlendirenlerin %14,9’u şu an en yüksek gelir grubunda yer alırken, %24,4’ü en düşük grupta yer alıyor. Tersine, aynı yaşta ailesinin maddi durumunu “çok iyi” olarak değerlendirenlerin %40,8’i şu an en yüksek gelir grubunda yer alırken, sadece %8,4’ü en düşük grupta yer alıyor.

TÜİK verileri, Türkiye’de aile servetinin nesiller arasında aktarılma eğiliminin devam ettiğini ve sosyal hareketliliğin sınırlı olduğunu gösteriyor. Bu durum, toplumda eşitsizliklerin artmasına ve fırsat eşitsizliğinin devam etmesine neden olabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir